Dragutin Lesar: Hitno očekujem promjene zakona o "saborskim mirovinama"

SABORSKI zastupnik Dragutin Lesar napisao je na svome blogu kako je došlo do prijedloga HDZ-a o promjenama uvjeta za dobivanje "saborskih mirovina" o kojem je vladajuća stranka donijela odluku u ponedjeljka, a što je on predlagao još 2005. godine dok su obje najveće hrvatske stranke odbijale te prijedloge.

Lesar piše kako "povlaštene mirovine" koristi 179 tisuća ljudi u Hrvatskoj, dok pravo na "saborske mirovine" koje prosječno iznose 10 171 kunu mjesečno dobiva 463 građana, a regulirane su Zakonom o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru.

"Sanader 2005. godine blokirao moj prijedlog o promjenama Zakona"

"Krajem 2005. godine podnio sam prijedlog zakona kojim bi se ta vrsta mirovina ukinula a članovi vlade i Sabora bi mirovinu ostvarivali po općim mirovinskim uvjetima. Rasprava nikada nije otvorena jer ju je Sanader blokirao nedavanjem mišljenja Vlade a koje je uvjet za raspravu i na radnim tijelima i na plenarnoj sjednici. Njegov izgovor je bio da grupa stručnjaka proučava moj prijedlog", napisao je Lesar na svome blogu te dodao kako je predsjednik SDP-a tijekom predizborne kampanje 2007. godine obećavao promjene zakona da bi, nakon izbora, pitao premijera kada će predložiti izmjene zakona.

"U studenom prošle godine, na aktualnom prijepodnevu zatražio sam od Sanadera mišljenje te 'grupe stručnjaka'. Tek nakon 14 puta ponovljenog zahtjeva u Saboru, tri mjeseca kasnije dobio sam odgovor kojega je potpisala Jadranka Kosor(?!). Umjesto nalaza 'grupe stručnjaka' Kosorica mi je u odgovoru (17. veljače) napisala '…da je Vlada odlučila predložiti izmjene uvjeta za stjecanje zastupničke mirovine', piše saborski zastupnik te dodaje kako je 16.ožujka Predsjedništvo HDZ-a poduprlo prijedlog da uvjet za ostvarivanje "saborske mirovine" bude četverogodišnje obnašanje funkcije zastupnika, te najmanje 25 godina mirovinskog staža i navršenih 60 godina života za muškarce i 55 godina za žene.

Lesar očekuje "hitan postupak" za donošenje ovih promjena

"Nakon što je eto Vlada dobila 'suglasnost' Predsjedništva HDZ-a očekujem taj prijedlog zakona 'po hitnom postupku“'. Vjerujem da će njega pratiti i 'nalaz grupe stručnjaka' koju je Sanader, zbog mog prijedloga zakona formirao još u ožujku 2006. godine", piše Lesar te dodaje kako je prijedlog zakona o "saborskim mirovinama" u proceduru podnijet 18. rujna 1995. godina, a da je prijedlog tog zakona potpisalo 42 zastupnika na čeku sa Zdenkom Matešićem.

Lesar se vraća u povijest te objašnjava kako je obrazložen prijedlog uvođenja povlaštenih mirovina. "Citiram iz prijedloga zakona: Osim toga, zastupnici u Hrvatskom državnom saboru, nemaju ni sva prava, koja zastupnici drugih zemalja imaju. Jedno od tih prava je i pravo na prijevremenu starosnu mirovinu, izvan općih uvjeta propisanih Zakonom o mirovinskim i invalidskim osiguranjima. S obzirom da u našem zakonu ovo pravo zastupnika nje predviđeno, postoji jedan broj zastupnika iz prvog saziva Sabora Republike Hrvatske, a vjerojatno će ih biti i iz ovog drugog, koji nisu materijalno zbrinuti, jer nemaju posla, niti su još stekli uvjete za starosnu mirovinu", piše na svom blogu Dragutin Lesar te objašnjava kako danas zastupnik nakon prestanka zastupničkog mandata ima pravo na stjecanje mirovine prije ispunjenja uvjeta za stjecanje prava na starosnu mirovinu.

I članovi Vlade po istom zakonu ostvaruju ovo pravo

Lesar navodi kako zastupnik ima pravo na mirovinu, ako je u najmanje jednom mandatu bio zastupnik duže od polovice trajanja istog te ima najmanje 20 godina mirovinskog staža i navršenih 55 godina života ako je muškarac, a 50 ako je žena. On ostvaruje to pravo i ako mu je mandat bio u mirovanju. Navodi i kako članovi Vlade ostvaruju isto pravo po tome zakonu, a moguće je i da dva zastupnika, jer jednome miruje mandat ostvaruje to pravu.

Od još nekih nelogičnosti tog zakona Lesar navodi i da je to mogućnost da osoba koja ima mirovinski staž u inozemstvu ostvaruje i pravo na tu "inozemnu mirovinu" i na onu "saborsku". U dugom popisu nepravednih odredbi ovog zakona, Lesar navodi i onu koja kaže da se to pravo ostvaruje i retroaktivno, odnosno da se odnosi i na zastupnike koji su bili u Saboru i prije 1995. godine kada je Zakon donesen.

Zakon predložio i predsjednik Stjepan Mesić

"Pravo na zastupničku mirovinu pod uvjetima utvrđenim člankom 8. stavkom 1. ovoga Zakona imaju i bivši delegati u Saveznom vijeću i Vijeću republika i pokrajina Skupštine bivše SFRJ iz Republike Hrvatske koji su te dužnosti obnašali u interesu neovisnosti Republike Hrvatske u razdoblju od 30. svibnja 1990., odnosno od 25. lipnja 1991. do 8. listopada 1991., te su na poziv Vlade Republike Hrvatske napustili dužnost delegata u tim vijećima i stavili se na raspolaganje Vladi Republike Hrvatske", piše saborski zastupnik Dragutin Lesar te zaključuje svoj tekst sa podužim popisom zastupnika koji su "daleke" 1995. godine predložili taj Zakon, a među njima su i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, Vladimir Bebić, Ivan Herak, Zlatko Kramarić, Mato Arlović, Milanka Opačić, Ivan Jakovčić.

I.Kri.
Foto: Index

Pročitajte više