Drnovšek ne očekuje povoljniji sporazum o granici

MALI su izgledi da vlada Janeza Janše u pregovorima s Hrvatskom osigura za Sloveniju povoljniji sporazum o granici od onoga koji je poznat kao parafirani sporazum Drnovšek Račan. To je u utorak izjavio za Slovensku televiziju predsjednik Slovenije Janez Drnovšek.

Drnovšek je rekao da je sada zapravo aktualna dilema ne sam sporazum o granici nego to da li obnoviti pregovore ili ići arbitražu, te da bi on bio zadovoljan kad bi sadašnja vlada postigla bolji sporazum, ali da ne vjeruje da će to biti moguće.

"Ako se i nađu novi elementi (na slovenskoj strani), znamo da to na pregovore ne utječe i da svaka strana zna gdje su njeni nacionalni interesi i od toga u pregovorima ne odstupa. Stoga sumnjam da će doći do situacije u kojoj će Hrvati reći- u redu, sada ćemo biti popustljiviji prema Sloveniji, ili obratno.

No, pustimo opcije otvorenima. Ja bih bio vrlo zadovoljan ako nova vlada s novim sporazumom ili na bilo koji drugi način nađe rješenje za taj problem, ali znam da je to vrlo teško", odgovorio je Drnovšek na pitanje o mogućem novom krugu pregovora o granici sadašnje slovenske i hrvatske vlade.

Drnovšek je ocijenio da će najvjerojatniji ishod pregovora biti "jednako izbalansiran" dogovor poput parafiranog sporazuma iz 2001. godine, ali "u drugom obliku".

Pročitajte više