Drnovšek o odnosima Hrvatske i Slovenije

UOČI posjeta hrvatskog predsjednika Stipe Mesića Ljubljani, Hrvatska televizija emitirala je u ponedjeljak razgovor sa slovenskim predsjednikom Janezom Drnovšekom o otvorenim pitanjima u odnosima dviju država.

Upitan za otvorena pitanja između Slovenije i Hrvatske poput duga Ljubljanske banke i neisporučene struje iz Krškog, slovenski je predsjednik rekao kako na to pitanje gleda malo drugačije nego što je u pitanju nabrojano.

"Sporazum o nuklearni Krško ratificiran je i to je važno dostignuće", rekao je Drnovšek. On je podsjetio da su pregovori bili dugotrajni i u obje zemlje kritizirani. "To rješenje upozorava na stupanj zrelosti i spoznaju da rješenja uvijek moraju biti kompromisna", istaknuo je slovenski predsjednik dodavši kako nije baš sretan, ali drukčije ne ide.

Govoreći o otvorenom pitanju duga Ljubljanske banke, Drnovšek je kazao kako su slovenski brojevi daleko različiti od hrvatskih. "Vi niste uračunali potraživanja Ljubljanske banke u Hrvatskoj, kao ni činjenicu da se to rješava u procesu sukcesije nekadašnje zajedničke države", rekao je Drnovšek istaknuvši da to nije obveza Slovenije, nego obaveza Federacije.

Pročitajte više