Delo: Slovencima i Hrvatima potreban "deus ex machina"

IAKO ministri vanjskih poslova Tonino Picula i Dimitrij Rupel tvrde suprotno, odnosi Slovenije s Hrvatskom sve su lošiji, komentiraju vodeći slovenski mediji susret koji su u ponedjeljak u Kopru imali šefovi diplomacija dviju susjednih država.

Kako u vodećem komentaru u utorak navodi ljubljansko "Delo", nad odnosima Ljubljane i Zagreba nadvili su se tamni oblaci, a diplomati su se zapleli u probleme koje bi - kako slikovito opisuje zagrebački dopisnik tog lista Peter Žerjavič - mogao riješiti samo "Deus ex machina" (bog iz stroja), dramaturško pomagalo koje se u antičkim tragedijama pojavljivalo na kraju naizgled beznadnih zapleta u koje su se doveli njihovi junaci.

"Nakon lanjskih incidenata i nakon što je hrvatski premijer Ivica Račan odstupio od sporazuma o granici, za odnose Slovenije i Hrvatske sve je karakterističnije stanje praznoga hoda i opći pad povjerenja između dviju država. To bi mogao zaustaviti samo Deus ex machina, osobito u Zagrebu, gdje javnost na Sloveniju glada kao na zlonamjernu i nadmenu državu koja izvodi pritisak na svog južnog susjeda", opisuje Peter Žerjavič.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Slično su u ponedjeljak u prvim komentarima o susretu Picule i Rupela izvijestili i slovenski elektronski mediji. Slovenska televizija u prvi plan tako stavlja rušenje "slovenskih vikendica" u Istri koje su bile izgrađene na crno, ali su njihovim vlasnicima, kako dodaje televizija, ranije bila data obećanja da će gradnju moći legalizirati.

Ostali slovenski listovi u svojim izdanjima od utorka upozoravaju i na problematiku granice u budućeg schengenskog režima prema Hrvatskoj, te rupelova upozorenja da Ljubljana želi bolju ekološku zaštitu Jadrana i da ne bi željela da odnose sa Slovenijom u Hrvatskoj pokvari predstojeća predizborna utrka.

Ljubljansko "Delo" osvrće se i na pitanje međusobne trgovine i deviznih štediša, ali i blokiranih deviznih rezervi stare SFRJ u mješovitim bankama u inozemstvu (osobito u SAD), te tvrdi:

"Čisti računi osnova su prijateljstva koje inače spominju još samo diplomati na svojim rutinskim sastancima."
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara