Drogirao se osvježivačem od 14. godine: "Nekad sam molio Boga da umrem"

POSLJEDNJIH godina u Hrvatskoj je trajala prava pošast drogiranja osvježivačima zraka koji su se još donedavno mogli legalno kupiti u takozvanim smart shopovima. Iako se čini da se problem smanjuje, i dalje postoji.

Svoje iskustvo s drogiranjem osvježivačima za RTL-ovu "Potragu" ispričao je bivši ovisnik, danas 21-godišnji mladić. 

"U nekim trenucima sam molio Boga da umrem"

"Imao sam nekoliko puta iskustvo da sam zaspao negdje na ulici i da me policija pokupila. Završio bih u pritvoru te potom na psihijatriji. U nekim trenucima tada sam molio Boga da me ili pusti to ili da umrem, nešto od to dvoje", govori 21-godišnjak iz Osijeka. 

Ovo je samo djelić priče mladića iz Osijeka koji je pristao podijeliti svoju priču pod uvjetom da mu se ne otkrije identitet. Od svoje četrnaeste godine drogirao se pušeći takozvane osvježivače zraka, dostupne u slobodnoj prodaji u smart shopovima i na kioscima.
 
"Možda bismo stvarno trebali prestati govoriti o osvježivačima zraka jer to nisu osvježivači zraka, već prave sintetske, odnosno dizajnerske droge", kaže dr. sc. Katarina Dodig Ćurković, specijalistica dječje i adolescentne psihijatrije.

Najzastupljeniji su sintetski kanabinoidi, odnosno spojevi koji oponašaju učinak THC-a", govori dr. sc. Ljubica Tomašek, vještakinja za toksikologiju Centra (za forenzična ispitivanja). 

Najčešće ih konzumiraju maloljetnici. Prije svega zbog niske cijene i dostupnosti. Na osječkoj dječjoj psihijatriji kažu kako je najmlađe dijete koje su liječili imalo tek dvanaest godina. Na tržištu se ova droga skriva u šarenim paketićima deklariranima kao osvježivač prostora. 

Puno opasnije od konvencionalnih droga

"Takve su supstance puno opasnije od konvencionalnih droga. Sintetika je uvijek opasna jer je sumnjivog porijekla, sumnjivog sastava i samim tim može biti fatalnija i pogubnija za potrošača", govori Dubravko Klarić, stručnjak za droge. 

Sintetizira se i u sumnjivim laboratorijima.

"Sinteza takvih spojeva vrlo je nekontrolirana. Ne obavlja se u laboratorijima po strogo kontroliranim uvjetima u kojima se zna se što je konačni produkt, koji su nusprodukti i kako će se ukloniti. Polazne kemikalije od kojih se sintetizira također su prljave. Tu se zapravo samo skupljaju negativni učinci po konzumenta", govori dr.sc. Tomašek. 

Pročitajte više