Druga krajnost: U Australiji zbog obilnih kiša evakuirano nekoliko gradova

Foto: Epa

ZBOG obilnih kiša koje već nekoliko dana padaju u australskom Novom Južnom Walesu evakuirano je nekoliko gradova i zatvoreno više od 50 škola. Na svu sreću, padaline su istovremeno ugasile neke od trajnijih požara koji su pustošili ovu državu.

Državni meteorološki zavod priopćio je kako je na tom području u protekla 24 sata palo više od 200 milimetara kiše, dok je u Sydneyju u posljednja četiri dana palo 391,6 milimetara, piše CNN.

Na desetke tisuća kućanstava bez struje

Ovaj vikend-pljusak najveći je neprekidni period padalina u Sydneyju i okolnim područjima u zadnjih 30 godina. Neka ruralna područja primila su više kiše proteklih dana nego tijekom cjelokupne protekle godine – iznenađujući i brz preokret od šumskih požara koji su ubili 33 ljudi i opustošili velike dijelove istočne obale.

"Nevjerojatno je kako miris kiše može utjecati na duh ljudi", rekao je Reutersu Ben Shields, gradonačelnik grada Dubba, koji se nalazi u unutrašnjosti zemlje.

Znakovi upozorenja od požara gotovo su poplavljeni u nekim područjima, dok je zbog pljuskova na desetke tisuća kućanstava ostalo bez struje, izbio je kaos na cestama u Sydneyju te su početkom tjedna zatvorene mnoge škole.

Pročitajte više