Druga obljetnica napada na SAD 11. rujna

DVIJE godine nakon najgorih terorističkih napada u povijesti SAD-a, u kojima je život izgubilo više od 3.000 ljudi, a sa zemljom je sravnjen Svjetski trgovački centar (WTC) mjesto tragedije pretvoreno je u gradilište.

Svjetski trgovački centar bio je među najvišim građevinama na svijetu i ponos Amerikanaca.

Još uvijek nisu riješena sva pitanja, među kojima je izgled novih zgrada, parkova kao i spomenika u počast tisućama žrtava, a obitelji i prijatelji preminulih najviše strahuju da će ta tragedija umjesto da dobije dostojan spomenik biti komercijalizirana, te da će se izgubiti pravo značenje tog mjesta.

Ovogodišnje obilježavanje obljetnice u New Yorku bit će nalik na prošlogodišnje: minuta šutnje u vrijeme kada su zrakoplovi udarili u WTC i kada su se tornjevi srušili, a zatim čitanje imena 2.792 žrtve.

Dva oteta putnička zrakoplova udarila su 11. rujna 2001. u tornjeve WTC-a u New Yorku, jedan je pogodio zgradu Pentagona u Washingtonu, a četvrti oteti zrakoplov, čiji je cilj prema nekim nagađanjima trebala biti Bijela kuća, srušio se u Pennsylvaniji nakon što su se putnici usprotivili otmičarima.

Svjetski trgovački centar, čudesno arhitektonsko djelo od čelika i stakla, nije bilo u stanju izdržati snagu napada i požara koji je nakon toga slijedio. Konstrukcija je oslabila zbog udara zrakoplova, a požar je istopio čelične nosače.

Međutim, i dvije godine nakon napada koji su Ameriku zavili u crno, Osama bin Laden, koji je zajedno sa svojom terorističkom mrežom al Qaedom preuzeo odgovornost za napade, nije uhvaćen. Vjeruje se da se skriva u Pakistanu.

Zbog tih stravičnih napada američki predsjednik George W. Bush pokrenuo je globalni rat protiv terorizma i osnovao protuterorističku koaliciju.

"Naš rat protiv terorizma počinje s al Qaedom, ali tu ne završava", rekao je Bush i u listopadu 2001. poveo rat u Afganistanu protiv talibanske vlade koja je pružala utočište pripadnicima al Qaede, a zatim u ožujku 2003. protiv iračkog predsjednika Sadama Huseina zbog njegovih navodnih prijetnji oružjem masovnog uništenja.

Nakon napada 11. rujna 19 članica Sjevernoatlantskog saveza usvojilo je stajalište o razmještanju svojih snaga na područja na kojima se pojavi takva potreba i tako je NATO napustio svoju hladnoratovsku ulogu kada je branio samo svoje granice.

NATO je početkom kolovoza ove godine započeo prvu operaciju izvan Europe u svojoj 54-godišnjoj povijesti preuzevši zapovjedništvo nad mirovnim snagama u afganistanskom glavnom gradu Kabulu.

Napadi 11. rujna donijeli su promjene u cijelom svijetu. Povećane su i pooštrene kontrole u zračnim lukama ili na granicama, što je djelomično dovelo do smanjenja nekih građanskih sloboda na koje je osobito SAD uvijek bio ponosan. Razorni napadi na moćnu silu pokazali su kako nitko više nije nedodirljiv ili neranjiv.

Pročitajte više