Državni centar za obavješćivanje o požarima

POŽARIŠTE na Velebitu, kraj Nacionalnog parka Paklenica, i dalje je aktivno, sporadično se pojavljuju vatre koje se gase, izvijestio je večeras Državni centar za obavješćivanje.

Požarište je pod stalnim nadzorom, a danas je izvršena smjena gasitelja. U gašenju sudjeluju 74 gasitelja, pripadnika javnih, dobrovoljnih postrojbi te postrojbi HV-a, s 2 vozila, 2 zrakoplova kanadera i jednim helikopterom MI-8 MTV za prebacivanje ljudi i opreme.

Požar na Velebitu izbio je prije dva dana i to na sjeverozapadnom dijelu na djelomično miniranom terenu koji je gorio i prije desetak dana. Zbog nepristupačnog i dijelom miniranog terena gasitelji na zemlji su mogli gasiti samo po rubovima požara.

Na području Trogira danas je oko 17 sati izbio je požar na predjelu Liveli u Slatinama. Lokaliziran oko 18,15 sati. Opožarena je površina oko 1,7 hektara borovine, makije, niskog raslinja i nešto maslina. U gašenju je sudjelovalo 50 gasitelja s 11 vozila, a u pomoć je pristigao i jedan helikopter iz Divulja. Na požarištu je uspostavljeno dežurstvo, a uzrok požara zasad je nepoznat.

Požarišta na otoku Hvaru još uvijek osiguravaju vatrogasci i radnici Hrvatskih šuma. Tijekom današnjeg dana nije bilo većih problema osim pojavljivanja dimova na nekoliko mjesta što je ubrzo sanirano. Na požarištu 7 km zapadno od mjesta Sućuraj, predio Ublina oko 17 sati, na njegovom istočnom rubu-sjeverno od uvale Rastovica, ponovno se pojavila vatra koja je brzom intervencijom pogašena.

U Istri je popodne izbio šumski požar kod sela Zgrablići, općina Sveti Petar u Šumi. Ugašen je oko 16 sati, a opožarena je površina oko 500 četvornih metara mlade hrastove šume. Samo 700 metara dalje, kod sela Pariži nakon toga je izbio još jedan, koji je ubrzo ugašen.

U Istri je izbio i požar kod općine Marčana, koji je ugašen u 15 sati. Opožarena je površina oko 5 hektara mješovite šume, makije i trave, a u požaru je izgorjela jedna baraka i kamp prikolica.

U Županiji zagrebačkoj ugašen je manji požar kod Vrbovca, u mjestu Berek, koji je prijetio obližnjoj šumi. Isti požar se ponovno aktivirao oko 17.30 sati, tako da su ponovno morale intervenirati jače vatrogasne postrojbe. Potpuno je ugašen večeras oko 20,50 sati, a gorjela je ponovno suha trava i raslinje.

U Ličko-senjskoj županiji ugašena su dva manja požara.

Pročitajte više