Državno odvjetništvo: Fehirov iskaz imat će utjecaj na njegov formalno pravni status

ODLUKU zaštićenog svjedoka Krunoslava Fehira da javno u riječkom Novom listu progovori o ubojstvima civila, uglavnom srpske nacionalnosti, 1991. u Osijeku, u Državnom odvjetništvu danas nisu željeli komentirati.

Fehir je o svojoj i navodnoj ulozi Branimira Glavaša u tim zločinima progovorio u današnjem Novom listu čime se odrekao tajnosti.

"Ne možemo komentirati istup zaštićenog svjedoka, no vjerojatno je da će to imati utjecaja na njegov formalno pravni status", rekao je Hini zamjenik glavnog državnog odvjetnika Dragan Novosel.

Fehir je postao zaštićeni svjedok na prijedlog glavnog državnog odvjetnika, što je propisano Zakonom o zaštiti svjedoka. U program zaštite uključen je nakon što je tužiteljstvu dao iskaz u kojem teško optužuje nezavisnog saborskog zastupnika Branimira Glavaša da je kao čelnik tadašnjeg Sekretarijata za narodnu obranu 1991. u Osijeku davao naređenja za likvidaciju srpskih civila.

Novosel je obrazložio da je za čuvanje zaštićenog svjedoka zadužena posebna policijska jedinica, a ne Državno odvjetništvo te da od peteročlanog povjerenstva, osnovanog temeljem Zakona o zaštiti svjedoka, ovisi hoće li nakon Fehirovog javnog istupa prekinuti program njegove zaštite.

Novosel nije želio komentirati u kojoj je fazi kriminalistička obrada i predistraga zločina u Osijeku. Odbacio je medijske tvrdnje da je predistraga vraćena na početak, ustvrdivši da je riječ o dodatnim provjerama i izvidima kojima se nastavlja davno započeta obrada.

Na upit podudara li se Fehirova ispovijed Novom listu s njegovim iskazom u Državnom odvjetništvu i pred istražnim sucem, Novosel nije želio odgovoriti.

No, od izvora bliskog tužiteljstvu koji nije želio biti imenovan, doznaje se da Fehirovo svjedočenje riječkom dnevniku nije u potpunosti istovjetno onome koje je prošlog tjedna dao istražnim sucu zagrebačkog Županijskog suda, a posebice ne onome što je ispričao tužiteljstvu, što donekle pobuđuje sumnju u vjerodostojnost svjedoka.

Fehir je izjavio Novom listu da je s nepunih 17 godina bio aktivni pripadnik takozvane Branimirove osječke bojne, te da je sudjelovao u mučenjima i ubojstvima srpskih civila, isključivo po nalogu Branimira Glavaša.

Posvjedočio je također da je osobno pucao u Čedomira Vučkovića, te da je bio u automobilu kad su Radoslav Ratković i Milutin Kutlić odvezeni na Dravu, gdje im je pucano u glavu, od čega je Kutlić preminuo, a Ratković je čudom preživio.

Po njegovima tvrdnjama, objavljenim u Novom listu, ta kao i druga ubojstva organizirao je i zapovjedio Branimir Glavaš.

Fehir također kaže da za zločine "nije čuo iz druge ruke", nego je njihov svjedok, a u nekima je i osobno sudjelovao, zbog čega se duboko kaje i traži oprost.

Branimir Glavaš posljednih je dana u više navrata odbacio sve optužbe na svoj račun, a nakon objave Fehirova svjedočenja u Novom listu izjavio je za Novu TV kako moli Državno odvjetništvo da ga pozove na razgovor kako bi se utvrdila istina.

Đapić od Fabera zatražio da istraži i zločine u kojima su žrtve Hrvati

Osječki gradonačelnik Anto Đapić sastao se danas s novim načelnikom Policijske uprave osječkobaranjske Vladimirom Faberom te od njega zatražio da, osim zločina nad osječkim Srbima, policija istraži i kaznena djela u kojima su žrtve Hrvati, izvijestio je danas Hrvatski radio.

MUP je jučer priopćio da je Faber imenovan za novog načelnika PU osječko-baranjske da bi se "spriječila mogućnost bilo kakvog političkog pritiska, te kako bi se osigurala potpuna neovisnost rada policijskih službenika PU osječko-baranjske u najnovijim zbivanjima oko utvrđivanja činjenica vezanih uz ratna događanja na području Osijeka".

Za Đapića je takvo obrazloženje neprihvatljivo te je od Fabera zatražio da nova policijska vlast u Osijeku uz rasvjetljavanje pojedinačnih zločina ili nestanka Srba 1991. godine isto tako otkrije počinitelje zločina na području PU i UNPA zonama do 1997., kada su ubijene stotine hrvatskih staraca i civila, kao i da otkrije počinitelje i one koji su zapovjedno odgovorni za granatiranje Osijeka u jesen 1991.


Faber je izjavio za Hrvatski radio kako je zahtjev za obradom kaznenih djela u kojima su žrtve bile Hrvati na području Županije osječko-baranjske "u skladu s onim kako (on) vidi policijski posao".

Svako kazneno djelo koje se goni po službenoj dužnosti predmet je i interes ove policijske uprave, rekao je Faber dodavši da je dosad podnesen veliki broj kaznenih prijava za ratni zločin nad civilnim stanovništvom, odnosno nad hrvatskim građanima tijekom okupacije.

Iz MUP-a je ranije također priopćeno da su Ravnateljstvo policije i Odjel kriminalističke policije PU zagrebačke osnovali tim kriminalističkih stručnjaka koje će osječkoj policiji pomoći u istrazi o počiniteljima i naredbodavcima ubojstava srpskih civila u Osijeku 1991. i 1992.

Pročitajte više