Državno odvjetništvo odbacilo kaznenu prijavu protiv bivše supruge šefa zatvora u Lori

Foto: FAH

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je početkom lipnja kaznenu prijavu protiv Tanje Belobrajdić, koju je 2009. godine podnio Dalmatinski komitet Tončija Majića.

"Izvidima nije potvrđeno postojanje osnovane sumnje da je osumnjičenica počinila kazneno djelo ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika", stoji u dopisu tužiteljice Rene Laure Dalmatinskom komitetu.

Uz kaznenu prijavu, Majić je predao i svjedočanstva 24 zatvorenika Lore koji spominju Belobrajdić, bivšu suprugu šefa Vojno-istražnog centra Lora Tomislava Duića koji je nedavno uhićen nakon 15 godina skrivanja i pravomoćne presude od osam godina zatvora za ratni zločin nad civilima u postupku Lora 1.

Dalmatinski komitet: Ova odluka nema težinu

"Nijednog svjedoka nisu ispitali. Nakon Turudićevog pothvata sa rehabilitacijom Stepinca i odluke Vrhovnog suda o Glavašu, ništa se drugo nije ni moglo očekivati. Ovo je upozorenje za sve one slučajeve iz Lore koji nisu procesuirani. Kroz Loru je prošlo tisuću ljudi, a procesuirano je tek jedan posto onoga što se dogodilo. Dalmatinski komitet je protiv spomenika žrtvama Lore jer bi trebali imati presude. Ovako ispada da se ništa nije ni dogodilo. Žali Bože papira, ova odluka nema za nas nikakvu težinu, dok god svjedoci ne budu ispitani, jer svi imaju neposredna saznanja o tome što se dogodilo", kaže Majić.

Tanja Belobrajdić potvrdila nam je da je zaprimila obavijest Državnog odvjetništva o odbačaju kaznene prijave, kao i da je imenovana u Povjerenstvo za dodjelu potpora za poticanje književnog stvaralaštva Ministarstva kulture Zlatka Hasanbegovića.

Belobrajdić: Nisam sumnjala u drugačiju odluku DORH-a

Belobrajdić je nagrađivana spisateljica, i sama dobitnica tromjesečnog poticaja za književno stvaralaštvo iz doba SDP-ove Vlade, a kako je promociju svog romana "Crni kaput" imala po školama dok su izvidi kaznene prijave još bili u tijeku, mnogi su, uključujući i srbijanske medije, posegnuli za svjedočanstvima koje je prikupio Dalmatinski komitet.

"Ova kampanja linča traje dvadeset godina, da bi, nakon što sam prošle godine napisala roman "Crni kaput" dosegla svoj vrhunac. U općem ludilu, koje je uslijedilo, oni kojima je to odgovaralo, na čelu sa notornim Savom Štrbcem, pokušali su proturiti sramotnu tezu kako je jedna tragična priča iz Vukovara zapravo moje tobožnje iskustvo iz Lore. Time je više nanesena uvreda braniteljima i žrtvama Vukovara, nego mojoj knjizi i meni osobno. Kako god, uvijek sam smatrala kako su policija, DORH i sud jedina mjerodavna tijela s kojima trebam razgovarati, jer ulica je svoju presudu već donijela. Vezano uz prijavu koju je protiv mene podigao izvjesni Tonči Majić bila sam na razgovoru u policiji, budući da policija mora to odraditi bez obzira na osnovanost prijave. Moj razgovor u DORH-u bio je vezan isključivo za činjenice, a ne koliko je puta netko ponovio da sam kriv. Takva je bila i njihova odluka, da činjenice ne pokazuju osnovanost Majićeve prijave. Nikada nisam dvojila u ovakvu odluku DORH-a. Za mene nijedna druga nije bila moguća", komentirala je Belobrajdić.

Bez ideologije

Imenovana je u Povjerenstvo za dodjelu poticaja u književnom stvaralaštvu, ali sa ministrom nije razgovarala. 

"Ministra Hasanbegovića osobno ne poznajem, niti sam s njima imala bilo kakav kontakt. Kontaktirala me Služba za knjigu i nakladništvo u sklopu Ministarstva kulture, a zadaću koju su mi povjerili odradit ću odgovorno i nepristrano, nikakve privatne ili ideološke stvari neće utjecati na moju prosudbu", tvrdi Belobrajdić.

Pročitajte više