Državno odvjetništvo pokrenulo Loru 3: Na udaru bivša supruga Tome Duića

DRŽAVNO ODVJETNIŠTVO naložilo je splitskoj policiji prikupljanje potrebnih informacija i obavijesti vezanih za nove slučajeve ratnog zločina u Vojno istražnom centru Lora. Da se radi po tom pitanju, potvrdila nam je i glasnogovornica splitske policije Marina Kraljević Gudelj.

Šetala po zatvoru u minici sa palicom?

Kako Index doznaje, na udaru Državnog odvjetništva je Tanja Belobrajdić, bivša supruga Tome Duića, upravitelja Vojno istražnog centra Lora, koji je osuđen pravomoćno na osam godina zatvora u postupku Lora 1, a jedan je od optuženih u slučaju Lora 2. Već je osam godina u bijegu.

Belobrajdićka je na suđenju ispitana kao svjedokinja, premda su neki od zatočenika Lore upravo nju spominjali kao svoju mučiteljicu. Opis Belobrajdićke kao da je uzet iz neke naci parodije. Spominju da je šetala po zatvoru u minici i tukla pritvorenike palicom. Navode da je uživala dok je njezin suprug mučio zarobljenike.

72. bojna na ispitivanju u policiji

Po nalogu Državnog odvjetništva policija ovih dana ispituje bivše pripadnike 72. bojne Vojne policije. Sa postupkom se krenulo zbog iskaza zatočenika Lore, koji su prozvali Belobrajdićku. Nije poznato hoće li DORH još koga dokačiti.

Zasad je, naime, "obrađen" tek manji dio mračnih zbivanja u Lori, zloglasnom vojnom zatvoru, u koji su dovođeni i ratni i civilni zarobljenici te građani srpske nacionalnosti iz Splita i bližeg okruženja za koje se sumnjalo da sudjeluju u organiziranoj pobuni protiv ustavnog poretka Republike Hrvatske.

Mate Laušić nije ništa znao?

Ironijom sudbine, u to doba vojni tužitelj je bio Mladen Bajić, isti onaj koji se prije svog vrtoglavog uspona na čelo DORH-a dohvatio procesuiranja zločina sa odmakom od cijele jedne dekade.

Lora 1 i Lora 2 obilježene su mnogim kontroverzama. Bajić uopće nije zahvatio zapovjednu strukturu na čelu sa Matom Laušićem, premda je nekako bilo sasvim nemoguće da o brojnim zlostavljanjima i određenom broju smrtnih slučajeva vrh Vojne policije nije imao pojma.

Pročitajte više