Državno odvjetništvo potvrdilo: Podignuta optužnica protiv predsjednika HHO-a Ivina

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 75-godišnjeg predsjednika Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Danijela Ivina zbog zloporabe položaja i ovlasti, potvrdio nam je zamjenik Županijskog državnog odvjetnika Ivan Plevko.

U odgovoru poslanom iz zagrebačkog Županijskog odvjetništva naveli su samo inicijale okrivljenika protiv kojih je podignuta optužnica, a osim 75-godišnjeg D.I., optužnica zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti podignuta je i protiv 58-godišnjeg Ž.D., 57-godišnjeg Z.Š., 68-godišnjeg T.B. i 56-godišnjeg I.Š.

Podsjećamo, medijima su počele kružiti špekulacije kako je Ivin kao predsjednik Nadzornog odbora Geotehnike oštetio tu tvrtku za oko 390 tisuća kuna jer je stan od 83 četvorna metra u Horvaćanskoj ulici u Zagrebu prodao bivšem predstojniku ureda Predsjednika Željku Dobranoviću za samo 133 tisuće kuna.

Kaznenu prijavu protiv Ivina i 57-godišnjeg Z.Š., 68-godišnjeg T.B. i 56-godišnjeg I.Š, koji se u optužnici navode kao članovi Uprave navedenog društva, a koji su, kako se također navodi u optužnici, prema zajedničkom dogovoru da Dobranoviću pribave nepripadnu materijalnu dobit u vidu kupoprodaje, prodali po znatno nižoj cijeni od tržišne cijene trosobni stan u Zagrebu, podnijela je Udruga malih dioničara.

Kako se također navodi u optužnici, nakon što je Dobranović zatražio od Ivina da mu proda navedeni stan, Z.Š., T.B. i I.Š. protivno odredbi čl. 40 Statuta imenovanog društva, bez suglasnosti Nadzornog odbora društva i bez javnog natječaja, neposrednom pogodbom, suglasili su se da Ivin sa Dobranovićem zaključi Ugovor o kupoprodaji navedenog stana, koji je zaključen 19. prosinca 2001.

Tijekom svog izbora za predsjednika HHO-a novoizabrani predsjednik istoga kazao je kako će, ako Državno odvjetništvo skupi hrabrost podignuti optužnicu, istog trenutka podnijeti ostavku. Danijel Ivin, jedan od osnivača HHO-a, u svibnju je, podsjećamo, na mjestu predsjednika HHO-a zamijenio Žarka Puhovskog koji je tu dužnost vršio sedam godina.

B.S.
Foto: Novi list

Pročitajte više