Državno odvjetništvo već mjesec dana smišlja što će s Gabrijelom Žalac

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

OPĆINSKO državno odvjetništvo već skoro mjesec dana nema pojma kako bi kvalificiralo prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac. Podsjećamo, HDZ-ovka je osobnim automobilom pregazila djevojčicu. Gabrijela Žalac pritom nije smjela voziti jer je joj je još prije tri godine istekla vozačka dozvola, zbog čega je na mjestu nesreće policiji platila 500 kuna kazne. 

Za ministricu vrijede druga pravila

Iako u skoro svim slučajevima kada je pješak teško ozlijeđen Državno odvjetništvo pokreće kazneni postupak, za ministricu očito vrijede druga pravila. 

“Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima u svezi prometne nesreće koja se dogodila 9. ožujka 2019. oko 10 sati u Vinkovcima te sukladno Zakonu o kaznenom postupku po istome postupa (u tijeku je zatraženo vještačenje).  S obzirom na to da je postupanje tijekom izvida tajno, više informacija Vam do donošenja državnoodvjetničke odluke, ne možemo dati, a o odluci ćemo pravovremeno obavijestiti javnost”, odgovorili su Indexu iz Općinskog državnog odvjetništva u Vinkovcima. 

Čekaju vještačenje

Pitali smo ih puno detaljnije, no oni su na naša pitanje odgovorili da su njihovi izvidi tajni. 

Skoro mjesec dana proteklo je otkako je Žalac pregazila djevojčicu, no to njima nije bilo dovoljno da završe jedan sasvim jednostavni postupak.

"Neobično je to da cijeli postupak toliko traje", komentirao je za Index odvjetnik Branko Šerić. Smatra da se policija i Općinsko državno odvjetništvo ne mogu dogovoriti hoće li ministricu goniti prekršajno ili kazneno. A to bi moglo dovesti do toga da se ministrica izvuče samo s packom i novčanom kaznom. "U slučajevima kada se preklapaju kaznena i prekršajna odgovornost, prevlada postupak koji prije završi. Ako se pokrene prekršajni postupak i naplati kazna, ne mogu joj za isto djelo suditi i u kaznenom postupku", rekao je Šerić koji smatra da je cijeli slučaj trebalo odavno presjeći.

Hoće li je ikad kazneno prijaviti?

Nekoliko dana nakon nesreće Šerić je ustvrdio da bi se protiv Gabrijele Žalac morao pokrenuti kazneni postupak jer je djevojčica teško ozlijeđena. Zbog toga bi ministrica mogla biti osuđena na kaznu od jedne do osam godina zatvora. Naravno, pod uvjetom da Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima u nekom trenutku odluči prijaviti Gabrijelu Žalac za kazneno djelo i podigne optužnicu.

Pročitajte više