Državno odvjetništvo zatražilo snimke navodne Pavlovićeve prijetnje

ZAGREBAČKO Županijsko državno odvjetništvo zatražilo je danas od Hrvatske televizije (HTV) video zapis izjave predsjednika sinjske HVIDR-e Dražena Pavlovića za koju se sumnja da je izrečena kao prijetnja premijeru i predsjedniku države.

U priopćenju zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika Krunoslava Canjuge navodi se kako je u cilju "daljnjeg utvrđivanja činjenica i okolnosti" zatraženo od HTV-a da dostavi video-zapis s konferencije za tisak, a od Radio Sinja tonsku snimku kontakt emisije emitirane "u svezi izricanja presude tzv. gospićkoj skupini".

Pavlović je, rekavši da govori u ime sinjske HVIDR-e i sinjskih udruga iz Domovinskog rata, izjavio na konferenciji za novinare u srijedu 26. ožujka, da ima "poruku cetinskog kraja za gospodu Mesića, Račana, Manolića i ostale - da što prije doručkuju s drugom Đinđićem jer to je jedini spas hrvatske države za koju smo se mi borili i izborili".

Srbijanski premijer Zoran Đinđić ubijen je u ožujku u Beogradu u atentatu za kojega se smatra da ga je organizirala lokalna mafija.

Od Pavlovićeve su se izjave ogradili čelnici HVIDR-e i Središnjeg stožera hrvatskih branitelja, napominjući da je riječ o privatnom Pavlovićevu istupu.

Izjavu su osudile i sve političke stranke, a zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo istog je dana od policije zatražilo da s Pavlovićem obavi obavijesni razgovor zbog sumnje da je svojom izjavom prijetio premijeru i predsjedniku države.

Na obavijesni razgovor Pavlović se odazvao sam, a novinarima je potom izjavio da je "krivo i zlonamjerno interpretiran", te da mu nije bilo ni na kraj pameti nekome prijetiti smrću. Pritom se i ispričao svima koji su tu izjavu shvatili kao prijetnju.

Ustvrdivši da je od policije dobilo bilješku o informativnom razgovoru Državno odvjetništvo nije izvijestilo o detaljima obavijesnog razgovora.

Komentirajući Pavlovićevu prijetnju i kasniju ispriku, predsjednik Republike Stjepan Mesić danas je ustvrdio kako najveći krivac nije onaj koji je izrekao prijetnju i kasnije se ispričao već oni koji su taj tekst (prijetnje) napisali i "inspirirali one koji prijete".

Pročitajte više