DSHV o izgredima u Vojvodini

DEMOKRATSKI savez Hrvata u Vojvodini u utorak je priopćio da rušenje spomenika Matije Gupca u Tavankutu nije jedini izgred koji se dogodio uoči i tijekom izbora za srbijanski parlament na kojima su pobijedili radikali haškog optuženika Vojislava Šešelja.

Noć uoči izbora razbijena su dva prozora na zgradi Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Vladimir Nazor" u Somboru, koja se nalazi u samom središtu grada. "Neotkrivanje počinitelja može dati povoda da se to i dalje nekažnjeno čini", konstatira se u današnjem priopćenju DSHV-a.

Tumačeći neuspjeh Koalicije "Zajedno za toleranciju", čije su članovi bili i dvije stranke vojvođanskih Hrvata, DSHV zaključuje da je srbijanski izborni zakon "očigledno napravljen da onemogući ulazak nacionalnim manjinama u Skupštinu Srbije".

"Zbog toga tražimo da novoizabrana Skupština izmijeni izborni zakon i uvede načelo pozitivne diskriminacije kako bi nacionalnim manjinama bio omogućen izravan ulaz u republički parlament", navodi se u priopćenju koje je potpisao predsjednik DSHV Petar Kuntić.

(Hina) jsta sb

Pročitajte više