DST: Terorističke mreže pripremaju planove protiv Francuske

TERORISTIČKE mreže pripremaju planove protiv Francuske, upozorio je u srijedu direktor francuske protuobavještajne službe DST Pierre de Bousquet de Florian u razgovoru za privatnu radijsku postaju RTL.

On je također opovrgnuo da su islamisti bili upleteni u nedavne nemire u siromašnim francuskim predgrađima u kojima živi velik broj imigranata podrijetlom iz frankofonske Afrike.

Teroristička prijetnja u Francuskoj "postala je nažalost velik razlog za zabrinutost, s jedne strane jer su nam određen broj organizacija neprijatelji, a s druge jer nam naše vlastite istrage svakoga dana sve više otkrivaju da mreže koje su već konstituirane pripremaju terorističke planove usmjerene protiv naše zemlje", rekao je.

Podsjetio je na to da je proljetos u Montpellieru uhićen jedan islamist, koji se "vratio iz Sirije u želji da počini atentat, kako je kazao u Italiji, no vjerojatnije u Francuskoj", kao i na uhićenje Safea Bourade, navodnog vođe jedne islamističke ćelije. "Priznati cilj" te ćelije "bili su značajni atentati u Francuskoj", rekao je.

Pierre de Bousquet de Florian to je izjavio u povodu rasprave u francuskom parlamentu o prijedlogu zakona o borbi protiv terorizma koji je iznio ministar unutarnjih poslova Nicolas Sarkozy.

Spomenuo je i ulogu pobune u Iraku u oblikovanju čitave jedne generacije islamista.

"Kada se vrate, ako se vrate, očvrsnuli su i prilično odlučni biti prijetnjom na našem teritoriju. Ne želimo da Francuska postane zemlja džihada", rekao je.

Napomenuo je da je njegova služba u zadnje dvije godine otkrila 22 mlada Francuza ili mladih koji su živjeli u Francuskoj koji su otišli u Irak, a radi na još nekoliko slučajeva. Osim toga, u francuskim zatvorima nalazi se petnaestak "svetih ratnika", rekao je.

Naglasio je, međutim, da se islamistički militanti "nisu upleli" u pobunu u francuskim predgrađima.

"Vidjeli smo da neki islamisti" koje prati DST "sa simpatijama prate taj pokret", no "to nije njihova bitka i nisu se u nju uključili", rekao je.



Pročitajte više