DSV imenovao 16 sudaca visokog prekršajnog suda

DRŽAVNO sudbeno vijeća (DSV) imenovalo je danas 16 sudaca Visokog prekršajnog suda između 97 kandidata.

Za suce Visokog prekršajnog suda imenovani su Jadranka Bočkaj Sertić, Rina Busti, Jadranka Delač, Selma Diklić, Ratimir Dominis, Mladen Genc, Sanja Gospočić, Azra Hadžijusufović-Muminagić, Dane Herceg, Branka Kvesić Batinica, Miroslav Malacko, Ivanka Mašić, Mladen Mirt, Štefica Novak, Renata Popović i Sanja Zoričić Tabaković.

Iako se očekivalo glasovanje u više krugova zbog velikog broja kandidata, svi su suci izabrani već u prvom krugu. Osim izabranih kojima je za prolaz trebalo najmanje šest glasova, još je 18 kandidata dobilo glasove članova DSV.

Suprotno mišljenju sudačkog vijeća pri Visokom prekršajnom suda imenovana su samo četiri suca, što je na sjednici ocijenjeno kao visok stupanj suglasnosti o kvaliteti kandidata između DSV-a i sudačkog vijeća.

Većina imenovanih, ali i kandidata općenito suci su sa zagrebačkog prekršajnog suda, a imenovan je samo jedan izvan Zagreba te po jedan s općinskog suda, uprave i odvjetništva.

Postupak imenovanja sudaca Visokog prekršajnog suda trajao je godinu i pol. Oglas je raspisan još u svibnju 2002., a sve se odužilo zbog razlika u tumačenju o ispunjavanju uvjeta za imenovanje između Ministarstva pravosuđa i DSV-a, što je riješeno sredinom prošle godine vjerodostojnim tumačenjem Zakona o sudovima.

Prema tom tumačenju, koje je Hrvatski sabor donio u lipnju 2003., kao sudački radni staž sucima prekršajnog suda računa se i staž koji su stekli kao prekršajni suci i u razdoblju do 1995. dok je prekršajno sudovanje bilo dio uprave, a ne sudstva.

Članovi DSV-a smatraju da bi se ubuduće u razgovorima s novom ministricom pravosuđa i Odborom za pravosuđe trebali riješiti mogući nesporazumi i izbjeći nedopustivo dugi postupci imenovanja kao što je bio slučaj sa imenovanjem sudaca Viskog prekršajnog suda.

Pročitajte više