DSV i DOV od sutra ponovno u punom sastavu

Državno sudbeno vijeće (DSV) i Državnoodvjetničko vijeće (DOV) bit će ponovno u punom sastavu nakon što sutra u Saboru prisegu položi po jedan novi članovi tih tijela.

Prisegu će pred predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom položiti Milan Gudelj, novi člana DSV iz reda sudaca Vrhovnog suda, i Sanda Pavlović Lučić, nova članica DOV-a iz reda zamjenika županijskih državnih odvjetnika.

Njih je dvoje, nakon kandidacijskog postupka u Vrhovnom sudu i Državnom odvjetništvu, na prijedlog Odbora za pravosuđa izabrao prijašnji saziv Sabora na sjednici koja je prethodila njegovu raspuštanju.

Čekalo se na konstituiranje novog saziva Sabora kako bi novoimenovani članovi DSV-a i DOV-a položili prisegu, što je uvjet za početak obnašanja tih dužnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
DSV i DOV su pravosudna tijela koja imenuju i razrješuju suce, odnosno državne odvjetnike te odlučuju o njihovoj stegovnoj odgovornosti.

Milan Gudelj izabran je umjesto Stanka Hautza, predsjednika DSV-a koji zbog odlaska u mirovinu više nije mogao biti član tog tijela.

Nakon što bude ponovno u punom sastavu, članovi DSV-a će između sebe izabrati i novog predsjednika.

Sanda Pavlović Lučić, zamjenica šibenskog županijskog državnog odvjetnika imenovana je na mjesto bivše splitske zamjenice županijskog državnog odvjetnika Inke Jurišić koja je imenovana za županijsku državnu odvjetnicu u Splitu. Naime, članovi DOV-a mogu biti samo zamjenici državnih odvjetnika.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara