DSV sutra o zahtjevu za stegovnim postupkom protiv Gredelja

DRŽAVNO sudbeno vijeće (DSV) sutra će odlučivati o zahtjevu za stegovnim postupkom protiv Vladimira Gredelja, suca bjelovarskog Županijskog suda i predsjednika Udruge hrvatskih sudaca za kojeg se traži razrješenje sa sudačke dužnosti jer je navodno neuredno obnašao dužnost.

Pokretanje stegovnog postupka i Gredeljevo razrješenje zatražio je sredinom svibnja predsjednik bjelovarskog Županijskog suda Mladen Piškorec koji tvrdi da Gredelj, kao sudac u građanskom odjelu tog suda, rješava manje predmeta od prosjeka suda i od državnog prosjeka, te da pravodobno ne uzima predmete koji imaju prednost, primjerice radni sporovi.

Ročišta na kojima se odlučuje o zahtjevu za pokretanjem stegovnog postupka u pravilu su zatvorena za javnost, no sutrašnje će biti otvoreno jer je to prošlog tjedna od DSV-a zatražio sam Gredelj.

Zahtjev za razrješenjem Gredelj je već ranije ocijenio kao ugrožavanje ustavnog prava na slobodno udruživanje i sudačku neovisnost. Tvrdi da je broj riješenih predmeta na kojima se temelji zahtjev za stegovnim postupkom i razrješenjem falsifikat i da će to dokazati brojnom dokumentacijom. Također tvrdi i da je hitne predmete odmah uzimao u rad, no da ih nije stizao rješavati jer ih je bilo previše.

Osim "slučaja Gredelj", DSV će sutra nastaviti sa stegovnim postupcima protiv sutkinje Općinskog suda u Pagu Zdenke Barinić Čemeljić i sutkinje zagrebačkog Općinskog suda Silvije Sunčane Stubičar.

Na sjednici krajem lipnja DSV je s 40-ak točaka proširio stegovni postupak protiv sutkinje Čemeljić, čije razrješenje zadarski Županijski sud traži zbog zastara i višekratnog kašnjenja u pisanju i otpremi odluka. U nekim slučajevima je navodno kasnila i više godina nakon okončanja sudskog postupka.

Protiv sutkinje Stubičar postupak je pokrenut zbog zlouporabe položaja, prekoračenja službene dužnosti i neurednog obnašanja sudačke dužnosti te zbog neistinitih podataka u jednom ovršnom rješenju.

(Hina) xso yso

Pročitajte više