DT ima pravo prvokupa HT-ovih dionica, treća mreža bila moguća od početka 2002

U MINISTARSTVU mora, turizma, prometa i razvitka u četvrtak su javnosti napokon predstavljeni sažeci tri tajna ugovora koje je Vlada 2001. sklopila s Deutsche Telekomom.

Uvidom u ugovore utvrđeno je da je natječaj za trećeg mobilnog operatera mogao biti raspisan još 1. siječnja 2002., a poznato je da je tek 2005., nakon prvog propalog natječaja iz 2004., otkriveno tko će biti treći mobilni operater.

Na pitanje zbog čega natječaj nije raspisan čim je to bilo moguće, državni tajnik Dražen Breglec kazao je da je tadašnji ministar Roland Žuvanić "kočio s pravilnikom" za raspisivanje natječaja za treću mrežu.

Kalmeta je na press konferenciji kazao da se odredba prema kojoj do kraja 2004. na tržište ne smije ući novi operater odnosila samo na fiksnu telefoniju.

Najzanimljivija stvar koju otkrivaju ugovori je da Deutsche Telekom ima pravo prvokupa pri eventualnoj budućoj prodaji dionica HT-a (današnjeg T-HT-a), ali u Vladi još uvijek ne razmišljaju o prodaji novog paketa dionica telekomunikacijskog giganta.

Na novinarsko pitanje je li Račanova (2001.) ili HDZ-ova (1999.) vlada udarila temelje ugovora, odnosno pristala na zaštitne klauzule koje DT stavljaju u povlašten položaj, Kalmeta je odgovorio kako prvi ugovor nema veze s drugim.

No, na pitanje zbog čega onda nije objavljen i sadržaj prvog ugovora, Kalmeta je kazao kako to ne bi imalo smisla jer je prvi ugovor "već konzumiran u sklopu drugoga".

"Onaj prvi ugovor više nije relevantan." – ustvrdio je Kalmeta.

Nakon što je Kalmeta izjavio kako će Vlada inzistirati da DT izvrši sve obaveze koje proizlaze iz ugovora, novinari su Kalmetu pitali je li DT zasad zaista izvršio sve svoje obaveze, pri čemu se prvenstveno misli na investicije.

Kalmeta je kazao kako ministarstvo upravo radi na analizi tog pitanja, nakon čega će se znati je li DT u potpunosti izvršio svoje obveze.

Za kraj je ministar kazao kako su ugovori tajni pa su umjesto njih objavljeni samo njihovi sažeci, te dodao kako u sažecima nema ništa važno što postoji u samim ugovorima.

Pročitajte više