Dubai Worldu financijska injekcija od 6,2 milijarde dolara za preživljavanje

ARAPSKI emirat Dubai do sada je u tvrtku Dubai World, financijski posrnuli konglomerat, uplatio financijsku injekciju od čak 6,2 milijarde dolara ne bi li je spasio od posvemašnje propasti, a najavio je i da je spreman uložiti dodatna sredstva, javljaju danas svjetske agencije.

Dubai World, koji je krenuo u golem projekt gradnje niza otoka u obliku karte svijeta i koji je kao svjetska atrakcija trebao privući najbogatije ljude svijeta, zbog ekonomske je krize u svijetu zapao u velike dugove, a njegova je zaduženost prošle godine snažno potresla globalna tržišta.

Agencije prenose izjavu neimenovane glasnogovornice vlade u Dubaiju, koja je rekla da je u veljači prošle godine formiran fond Dubai Financial Support Fund (DFSF), čiji je zadatak pomoći zaduženim državnim korporacijama.

Taj je Fond u proteklih 12 mjeseci u grupaciju Dubai World Group ulio više od 6,2 milijarde dolara, a spreman je uplatiti još i više, kao što je i najavljeno u prosincu, kada je vlada izdvojila 4,1 milijardu dolara za pokrivanje dospjelih obveznica tvrtke Nakheel, dijela Dubai Worldova poslovanja nekretninama.

Tvrtka Nakheel je u zadnji trenutak spašena od sigurne propasti zahvaljujući pomoći susjednog Abu Dhabija, čime je ukupna financijska pomoć tog emirata Dubaiju u razdoblju financijske krize dosegnula 10 milijardi dolara.

Središnja banka Ujedinjenih Arapskih Emirata također je u veljači prošle godine pomogla s 10 milijardi dolara, a vladina glasnogovornica ističe kako je financijska pomoć Dubai Worldu dodijeljena isključivo na komercijalnoj osnovi iako se ona nalazi u vlasništvu države.

Dubai je krajem studenoga prošle godine potresao svjetska financijska tržišta najavom da radi restrukturiranja mora zamrznuti sve isplate dugova Dubai Worlda na najmanje šest mjeseci.

To je pokrenulo val zabrinutosti u svijetu i strah da će taj nekada prosperitetan grad država zapasti u dužničku krizu, s akumuliranim dugom između 80 i 100 milijardi dolara.

Pročitajte više