Dubrovački biskup: Mi svećenici smo mnogima postali sinonim za pedofile

Foto: Robert Anić/PIXSELL

DUBROVAČKI biskup Mate Uzinić na svom je Twitter profilu objavio status o pedofiliji u Crkvi.

Uzinić se u tekstu objavljenom na stranicama Dubrovačke biskupije osvrnuo na povezivanje svećenika i pedofilije.

"U glasu medija i današnjeg svijeta i vremena koji nas prozivaju zbog onoga što se događa u Katoličkoj Crkvi, želim danas prepoznati proročki glas kojim nas Bog poziva na obraćenje", napisao je Uzinić.

"Mnogima smo mi katolički svećenici postali sinonim za pedofile"

"Ne ulazeći u procjenu nekih navoda koji su posljednjih dana podigli prašinu, a s potpunim povjerenjem u papu Franju i njegova nastojanja koja su osobito bila glasna u njegovim nedavnim irskim susretima, želio bih samo reći da je upravo licemjerje ono što nas je spriječilo u odlučnom suočavanju s ovim problemom u Katoličkoj Crkvi i što nas sprječava u konačnom razračunavanju s njim", napisao je Uzinić.

Dubrovački biskup smatra da je licemjerje razlog zašto se u Katoličkoj Crkvi više primjećuje taj problem nego u drugim vjerskim zajednicama i organizacijama.

"Mnogima smo mi katolički svećenici postali sinonim za pedofile. I sam sam u nekoliko navrata mogao osjetiti posljedice takvog poistovjećivanja. Iako mi je ovo teško prihvatiti i na neki način se osjećam i sam kao žrtva, s velikom većinom dobrih katoličkih svećenika i biskupa koji vjerno i predano vrše svoje svećeničko poslanje, ovo ipak donekle mogu razumjeti", dodao je Uzinić.

"Očito je da ima onih koji su imali i imaju veze s najgorim mogućim oblicima nemorala"

"Naime, radi se o tome da smo mi, mi katolički svećenici i biskupi, oni koji smo svima drugima držali i držimo moralna predavanja - što je naša dužnost i što trebamo i dalje činiti, a ovi skandali u javnosti ostavljaju dojam da smo istovremeno upravo mi oni koji su, prikrivajući pedofiliju u Crkvi i opredjeljujući se za zaštitu zločinaca, a ne žrtava, sebi i svojima dozvolili i dozvoljavamo najgore moguće oblike nemorala. Znam da većina svećenika i biskupa s tim nisu imali i nemaju ništa. Ali očito je da ima onih koji su imali i imaju. Papa Franjo ovo licemjerje kojim se prikrivala pedofilija u Crkvi, kao i neka druga devijantna ponašanja svećenika, s pravom označava pojmom klerikalizmom", zaključio je Uzinić.

Pročitajte više