Papa Franjo stao na stranu žrtava svećeničke pedofilije

Papa Franjo stao na stranu žrtava svećeničke pedofilije
Foto: EPA

PAPA Franjo je na strani žrtava više od 300 svećenika "predatora" koji su optuženi za zlostavljanje djece u samo jednoj američkoj saveznoj državi, priopćio je Vatikan.

Vatikan je u svom priopćenju dodao da želi saslušati žrtve kako bi "iskorijenio ovaj tragični užas", prenosi BBC.

>> Više od 300 svećenika u SAD-u silovalo na tisuće djece. Crkva je sve prikrivala

>> VIDEO Ispovijesti žrtava svećenika pedofila u SAD-u: "Nije skidao ruke s mene"

Dosad možda i najoštriju osudu pedofilije u svojim redovima Katolička crkva je iznijela nakon što su američki tužitelji utvrdili da su svećenici seksualno zlostavljali više od 1000 djece u Pennsylvaniji, u razdoblju od čak 70 godina.

"Crkva suočena sa spiritualnom krizom"

Također je utvrđeno da su svećenike pedofile njihovi nadređeni sustavno štitili i zataškavali njihove zločine, a neki od njih kasnije su i promaknuti u crkvenoj hijerarhiji. Radi se o najvećoj istrazi zlostavljanja unutar Crkve dosad.

Svećenička konferencija je najavila i da će uvesti novi mehanizam za prijavu takvih kaznenih djela i njihovu istragu bez miješanja biskupa koji su nadređeni optuženim svećenicima, kako bi proces bio "hitriji, pošteniji i transparentniji i kako bi specificirao kakva ograničenja mogu biti nametnuta biskupima u svakoj fazi tog procesa". Taj će mehanizam uključivati više članova Crkve koji nisu svećenici, ali su stručni za provedbu zakona ili psihologiju.

Američka konferencija katoličkih biskupa pozvala je na hitnu kanonsku istragu od strane Vatikana. Predsjednik konferencije kardinal Daniel DiNardo iz Teksasa nazvao je skandal "neuspjehom episkopskog vodstva". Također je naglasio kako je Crkva sada "suočena sa spiritualnom krizom koja zahtijeva ne samo spiritualnu konverziju već praktične promjene kako bi izbjegla ponavljanje grijeha i neuspjeha koji su tako evidentni u ovom izvještaju".

Izvještaj Vrhovnog suda Pennsylvanije objavljen je u utorak nakon dvije godine istrage, na 864 stranice. Nažalost, kako se navodi u zaključku, gotovo su svi slučajevi danas otišli u zastaru i ne mogu se kazneno goniti.

Među 300 svećenika za koje se utvrdilo da su koristili svoj položaj kako bi seksualno zlostavljali dječake i djevojčice iz svojih župa je i bivši kardinal Washingtona Theodore McCarrick, koji je dao ostavku prošlog mjeseca u 88. godini. Otkriveno je da je osobno zlostavljao nekoliko dječaka, uključujući ministranta prije 47 godina. 

Stravični slučajevi zlostavljanja: Tjerali dječaka da pozira gol kao Isus na križu

Papa Franjo je odmah prihvatio McCarrickovu ostavku i naredio mu da moli dok čeka rezultate crkvenog suđenja. 

Među užasavajućim otkrićima u istrazi su:

- slučaj svećenika koji je prisilio devetogodišnjeg dječaka da ispere usta svetom vodom nakon što ga je zlostavljao;

- slučaj dječaka koji se morao ispovijedati istom svećeniku koji ga je zlostavljao;

- slučaj svećenika koji je zaposlen u Disney Worldu na crkvenu preporuku nakon što je zlostavljao trojicu dječaka;

- slučaj svećenika koji je silovao sedmogodišnju djevojčicu u bolnici nakon što je bila na operaciji krajnika;

- slučaj nekoliko svećenika koji su natjerali dječaka da pozira gol kao Isus na križu dok su ga oni fotografirali, nakon čega su mu dali zlatni lančić s križem kao znak prepoznavanja za druge svećenike pedofile;

- slučaj dječaka koji je zbog opetovanog silovanja dobio kroničnu ozljedu leđa, zbog čega je postao ovisan o lijekovima za bolove i na kraju umro od predoziranja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara