Dubrovnik - dragulj u kruni rivijere istočne Europe

UGLEDNI američki ABC News objavio je opsežnu reportažu o, prema mnogima, naljepšem gradu u ovom dijelu Europe, našem Dubrovniku. Počevši od sunčanih plaža, preko ukusne morske hrane i pa sve do sveprisutnog osjećaja "slatkog života", novinari ABC-a našem su Dubrovniku podijelili samo komplimente.

Južna trećina hrvatske obale, Dalmacija, s pravom se može nazvati rivijerom istočne Europe, tvrdi ABC, pa dodaje kako je srednjovjekovni Dubrovnik dragulj u njezinoj kruni.

Iako neki turisti još uvijek povezuju Hrvatsku s neugodnim vremenom vladavine komunista, a drugi su i dalje uplašeni ratom koji je bijesnio na tom području prije 10-15 godina, turisti iz cijelog svijeta ne mogu odoljeti ljepotama Dubrovnika, stoji u članku. Američki novinar navodi kako naša obala pomalo podsjeća na Italiju, ali uz obavezni stav "lako ćemo", a Dubrovnik opisuje kao "živuću bajku koju se ne smije propustiti".

Dubrovačka promenada, čuveni Stradun, koji pulsira životom lokalnog stanovništva i turista, istinska je žila kucavica tog grada, navodi ABC, pa dodaje kako je glavna dubrovačka ulica danju svojevrsna trgovina starog svijeta, dok se po noći pretvara u živopisno šetalište. Kava na Stradunu po izuzetno niskoj cijeni od 3 dolara pruža omogućava jedno od najzanimljivijeg mjesta za promatranje ljudi u Europi, tvrdi ABC.

Šarm Dubrovnika rezultat je živopisne prošlosti tog čuvenog grada. Vrijedni trgovci solju i brodograditelji su u davnoj prošlosti obogatili Dubrovnik, a iako danas odaje dojam malog grada, Dubrovnik je prije 500 godina bio treća pomorska sila Mediterana, piše ABC.

Kao jednu od najimpresivnijih atrakcija koje nudi Dubrovnik američki novinari navode šetnju drevnim gradskim zidinama, s kojih puca pogled na živopisne crvene krovove starog grada.

Šetnja ulicama stare dubrovačke jezgre na novinare ABC ostavila je snažan dojam snage i važnosti nekadašnje Dubrovačke republike. Okružen drevnim zidinama i prekrasnim morem, Dubrovnik je i više nego zaslužio naziv bisera Jadrana, zaključuje se u tekstu.

Pročitajte više