dubrovnik - predavanje o oštećenju orladnova stupa

Docent na Građevinskom fakultetu u Trstu dr. Dario Almesberger danas je u Dubrovniku održao predavanje o dijagnozi i o sanaciji oštećenja Orlandova stupa u povijesnom središtu Dubrovnika.

Kazao je da su oštećenja kamena i vertikalna pukotina na Orlandovu stupu nastali zbog starosti spomenika i korozija jednoga željeznog klina, koji je u spomenik postavljen 1887.

Još je 1950. bilo ustanovljeno kako taj klin korodira i razbija kamene ploče. Zato su tih godina kamene ploče bile otvorene, a oko klina je nasut cement kako bi se daljnje oštećenje i korozija zaustavili.

No vremenom je korozija vremenom prodirala i u taj cement i upravo to predstavlja najznačajniji problem, jer dolazi do pucanja kamenih ploča, kazao je dr. Dario Almesberger.

Proteklih dana je boravio u Dubrovniku, na čelu stručne ekipe koja je ispitivala oštećenja. Oni su obavili termografiju, ultrazvučna i magnetoskopijska ispitivanja te mjerenja poroznosti kamena, a sada će uslijediti cjelovita sanacija spomenika, odnosno bit će zamijenjen postojeći klin.

Pročitajte više