DUBROVNIK: SEMINAR O BUDUĆNOSTI INSTITUCIJA EU

Međunarodni seminar o budućnosti institucija Europske unije počeo je u utorak u Poslijediplomskom središtu u Dubrovniku.

Četverodnevni seminar zajednički su organizirali Veleposlanstvo Francuske u Hrvatskoj i Diplomatska akademija Ministarstva vanjskih poslova a okupio je više od 30 diplomata iz srednje i jugoistočne Europe kojima će predavati diplomati i stručnjaci iz institucija EU.

Kako je u uvodu istaknuo Boris Grgić iz Odjela za europske institucije hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova, dubrovački skup posvećen je europskom ustavu, kojega bi 29. listopada u Rimu trebali potpisati predstavnici zemalja članica, a tom povijesnom događaju nazočit će i hrvatski premijer Ivo Sanader.

"Ono što je za Hrvatsku zanimljivo, s obzirom na sadržaj europskog ustava, jesu oni njegovi elementi u kojima se posebno vodi računa o položaju manjih država u EU", kazao je Boris Grgić.

Dodao je kako europski ustav kroz neke institucionalne odredbe dovodi manje države - članice EU u relativno povoljniji položaj u odnosu na velike zbog toga što im daje veći značaj u smislu broja glasova u Vijeću ministara nego što bi im to pripadalo s obzirom na njihovu veličinu.

(Hina) xhš ymaš

Pročitajte više