Dubrovnik: Završila 90. sjednica Eurimagesa

Na 90. sjednici Filmskog fonda Vijeća Europe Eurimages, koja je od 27. lipnja do danas održana u obnovljenoj festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara, odlučivalo se o raspodjeli sredstava za koprodukciju, distribuciju i kino dvorane te je u konačnici podijeljeno oko 4,6 milijuna eura, što je gotovo milijun eura više nego što je prvobitno planirano. L

Na sjednici je sudjelovalo šezdesetak izaslanika iz zemalja članica Eurimagesa, pod predsjedanjem Jacquesa Tubona.

Među tridesetak projekata koji su konkurirali za sredstva Hrvatska je imala dva predstavnika: cjelovečernji igrani film "Grbavica" po scenariju i u režiji Jasmile Žbanić ((projekt je austrijsko-njemačko-bosanskohercegovačko-hrvatska koprodukcija) i distribuciju Blitz film videa za tri filmska naslova. Riječ je o filmovima - "Legenda Di Al, John And Jack" (režija: Aldo, Giacomo, Giovani and Massimo Venier, Italija), "Moi Cesar" (režija: Richard Berry, Francuska) i "Rire Et Chatiment (režija Isabelle Doval, Francuska.

Oba su projekta zadovoljila visoke Eurimagesove kriterije, pa su "Grbavici", filmu u kojem s udjelom od 11 posto sudjeluje Jadran film, odobrena sredstva od oko 160.000 eura, dok su Blitzu odobrena sredstva za distribuciju dvaju filmova.

Koprodukcijska sredstva inače je dobilo ukupno 12 filmskih projekata.

Po završetku 90. sjednice Eurimagesa izaslanika je na prigodnom domjenku u palači Sponza pozdravila i dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica.

Predsjedavajući Eurimagesa Jacques Tubon izrazio je zahvalnost svima koji su sudjelovali u, kako je istaknuo, besprijekornoj organizaciji i radu 90. sjednice, a naročito Ministarstvu kulture RH, Gradu Dubrovniku i Dubrovačkim ljetnim igrama.

Iduća sjednica Eurimagesa održat će se u Istanbulu od 4. do 6. listopada.



(Hina) xkcik ymć

Pročitajte više