Dug umirovljenicima s kamatama iznosi 13,8 milijardi kuna

Ukupan dug umirovljenicima prema izračunu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosi 11,5 milijardi kuna, a toj brojci treba pridodati i oko 2,3 milijardi kuna kamata, rečeno je večeras u hrvatskoj Vladi nakon sastanka koalicijskih partnera HDZa i HSUa.

Na višesatnom sastanku dogovoreni su i načini povratka duga na koji Vladu obvezuje odluka Ustavnog suda, ali i koalicijski sporazum vladajuće i umirovljeničke stranke.

Prema postignutom dogovoru pravo na obeštećenje ima 423.034 osoba, a dug će im se vratiti preko Fonda umirovljenika, koji će se puniti novcem, a ne kako je ranije spominjano vrijednosnim papirima, dionicama ili nekretninama.

Umirovljenici novac mogu dobiti na dva načina - za dvije godine uz diskont od 50 posto, ili cijeli iznos kroz osam godina. Onima koji žele cijeli iznos dug će se početi isplaćivati nakon dvije godine počeka i u šest godišnjih rata.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec kazao je da će koalicijski partneri nastaviti daljnje dogovore i najavio da bi se zakon o osnivanju umirovljeničkog fonda pred Saborom mogao naći već idućeg tjedna.

Nakon osnivanja fond bi od svakog umirovljenika koji ima pravo na povrat duga trebao dobiti odgovor želi li isplatu po jednom ili drugom modelu, dodao je Polančec.

"Ovo je važan dan u kojem se obistinilo ono u što mnogi nisu vjerovali", izjavio je nakon sastanka predsjednik HSU-a Vladimir Jordan.

Dodao je da će HSU zadaću koju je preuzeo oko povratka duga završiti u ponedjeljak kada bi se trebao izraditi i prijedlog zakona o osnivanju fonda.

Prema danas dovršenom obračunu Zavoda za mirovinsko osiguranje najveći dio umirovljenika, njih više od 245 tisuća trebalo bi dobiti do 30 tisuća kuna, dok pravo na povrat između 30 i 50 tisuća kuna ima nešto više od 141 tisuće osoba. Na obeštećenja veća od 250 tisuća kuna pravo ima 13 umirovljenika, a njih 20 na iznose od 150 do 180 tisuća kuna.

Polančec je kazao da će se prema provedenim istraživanjima i razgovorima s umirovljenicima najveći dio odlučiti na ubrzan, ali umanjen povrat duga.

Dio novca namijenjen Fondu Vlada planira namaknuti privatizacijom velikih državnih tvrtki među kojima su, prema Polančecovim riječima, T-HT, INA i Croatia osiguranje.

(Hina) xam ymć

Pročitajte više