Dugo Selo uvodi zaštitare u osnovne i srednju školu

Ilustracija: Tomislav Miletic/PIXSELL

DUGO Selo postaje prvi grad u Hrvatskoj koji uvodi zaštitare u škole zbog prevencije i suzbijanja bilo kakve vrste nasilja. Djelatnici škole optimistični su zbog pojačane sigurnosti te smatraju kako će promjena zadovoljiti i djecu i roditelje, piše HRT. Ova odluka predstavlja odgovor na porast vršnjačkog nasilja i vandalizma. 

Čak i kad se škole zatvore, mladi se oko njih okupljaju i druže, pa ponekad dolazi do problema. "Nama nije toliko problem vrijeme nastave, ali su to večernji sati. Potencijalno okupljanje djece nam je prihvatljivo i drago nam je da se na našim školskim igralištima djeca okupljaju. Međutim u večernjim satima nekad zna biti nepoželjnih načina ponašanja", rekao je Branko Goleš, ravnatelj OŠ Ivan Benković u Dugom Selu.

Neće biti naoružani

Gradska vlast vjeruje da će mjera pojačati sigurnost učenika, djelatnika, ali i imovine. "Sigurnost ćemo provesti uz ovakve akcije kao što su uvođenje zaštitarske službe, kamera da roditeljima, djeci i učiteljima pružimo sigurnost", naveo je Nenad Panian, gradonačelnik Dugog Sela.

"Djelovat ćemo preventivno, ali djelovat ćemo i kurativno ako bude trebalo. Znači, poduzimat ćemo u suradnji sve potrebne intervencije koje zapravo budu u funkciji smanjenja kriminogenih aktivnosti koje su se počele javljati i koje kako sam već rekla, mogu kontaminirati zajednicu", poručila je socijalna pedagoginja Gordana Babić.

Iz škola su potvrdili kako još uvijek nisu raspravljali o detaljima obveza i radnog vremena zaštitarskih službi. Poznato je da zaštitari neće biti naoružani.

Pročitajte više