Dugovi Kamen Ingrada premašuju 200 milijuna kuna

OSIM duga državi od 34,1 milijun kuna tvrtka Kamen Ingrad dvjema bankama duguje preko 150 milijuna kuna, dok županiji nije vratila pozajmice koje je dobivala iz županijskog proračuna. Usprkos dugovima, Vlado Zec HSP-u je donirao 200 tisuća kuna.

Prema podacima do kojih je došao Jutarnji list, tvrtka koju kontrolira dožupan požeško-slavonske županije dužna je najmanje 200 milijuna kuna. Konačni dug još nije utvrđen jer Državna revizija nije napravila kontrolu poslovanja Požeško-slavonske županije, tvrtki Toplice i Komunalac iz Velike, Županijske uprave za ceste, Općine Velika te Zavoda za javno zdravstvo i Medicinskog centra u Požegi za 2004. i 2005. godinu, od kojih je KI uzimao mjenice i unovčavao ih, a poslove nije obavljao do kraja.

Državna revizija 2003. godine utvrdila je da je Županija preko Županisjke uprave za ceste Kamen Ingradu neosnovano dala 11 milijuna kuna, dok je tvrtki još 11 milijuna kuna uplaćeno iz županijskog proračuna.

Dok se zaduživala tvrtku je vodio Vlado Zec koji je od Požeške banke, u čijem je Nadzornom odboru sjedio, uzeo kredit od 50 milijuna kuna. Neimenovani izvor iz banke potvrdio je da su poduzete zakonske mjere zbog neotplaćivanja kredita. Ista osoba kasnije je nazvala Jutarnji list i rekla da povlači svoje izjave, ali nije demantirala niti jednu informaciju.

Uz Požešku banku, Kamen Ingrad je kreditirala i Slavonska banka 2002. godine kreditom u iznosu do 70 milijuna kuna. Ivan Mihaljević, predsjednik Uprave, kazao je da su kreditna zaduženja danas puno veća.

Četiri poduzeća pod kontrolom Vlade Zeca uzela su najmanje 12 milijuna preko kreditne linije "Poduzetnik." Nakon godinu i pol dana tvrtke su ugašene, a novac nije vraćen. Kamen Ingrad nije otplaćivao kredite koje su podizali radnici, a na koje se obvezao.

Usprkos velikim zaduženjima Kamen Ingrada Vlado Zec je priznao da je donirao 200 od 700 tisuća obećanih kuna HSP-u.

Protiv Vlade Zeca do sada je pokrenuto desetak kaznenih postupaka. Niti u jednom slučaju još nije proglašen krivim. 

Na pitanje kako namjerava vratiti dugove, Zec je ostao bez odgovora - aktualni dožupan spustio je slušalicu.

Pročitajte više