Duka: Gotovinina novinarska iskaznica je krivotvorena

POTPREDSJEDNIK Hrvatskoga novinarskog društva Zdenko Duka izjavio je danas da je međunarodna novinarska iskaznica, koju navodno posjeduje odbjegli general Ante Gotovina, krivotvorena i da ju nije izdala novinarska udruga.

"Ta je iskaznica najobičnija krivotvorina i nije ju izdalo Hrvatsko novinarsko društvo", izjavio je Duka za Hinu. Objasnio je kako u popisu članova HND-a nema imena Christiana Horvata, na koga je, po današnjem pisanju hrvatskih medija, naslovljena međunarodna novinarska iskaznica u posjedu odbjeglog generala.

Duka je dodao da je već bilo slučajeva krivotvorenja međunarodnih novinarskih iskaznica te da je primjerice Općinski sud u Samoboru 2001. presudio u jednom takvu slučaju.

"Riječ je o kriminalu koji je i sudski sankcioniran. No ne možemo tvrditi da je iskaznicu koju posjeduje Gotovina krivotvorila ista osoba koja je za to kažnjena", kazao je Duka.

Tvrdnje da Gotovina osim krivotvorene hrvatske putovnice ima i međunarodnu novinarsku iskaznicu u današnjim su izdanjima objavili tjednik "Globus" i dnevnik "Jutarnji list".

Originalnu međunarodnu novinarsku iskaznicu u Hrvatskoj može izdati jedino HND, kao član Međunarodne federacije novinara.Ta iskaznica vlasniku omogućuje više pogodnosti u inozemstvu, puput jeftinijeg smještaja u hotelima ili popusta pri kupnji zrakoplovnih karata.

Pročitajte više