"Uništavaju hrvatske farmere zbog profita": Obustavljen otkup mlijeka sa 180 slavonskih farmi! Mljekari zgroženi!

Foto: Vlado Kos, Nenad Dugi/Cropix

IZ DUKATA je jutros stiglo priopćenje kako su privremeno obustavili otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina.
 
"Na temelju rezultata analiza vlastitog paralelnog sustava kontrole sirovog mlijeka na aflatoksin te dodatnih analiza nezavisnog laboratorija koje su potvrdile nalaze, Dukat je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina. Ovom privremenom mjerom obuhvaćeno je 180 farmi u istočnoj Hrvatskoj, a otkup će se nastaviti čim farme budu mogle isporučivati zdravstveno ispravno mlijeko.", priopćili su iz Dukata.

"Teško nam pada odluka o privremenom obustavljanju otkupa. Međutim, moramo je provesti radi sigurnosti potrošača. Svjesni smo mogućih posljedica za naše farmere i nas. Činimo sve što je u našoj moći kako bi farmeri, u najkraćem mogućem roku, počeli isporučivati ispravno mlijeko jer nam je to zajednički interes", izjavio je Alen Fontana, generalni direktor Dukata za Hrvatsku.

Budući da je kao izvor aflatoksina utvrđena nesukladna stočna hrana, a s ciljem pomoći farmerima i što bržeg rješavanja problema, Dukat je farmerima osigurao dostupnost mikofiksatora, kažu  iz Dukata.

Obustava otkupa svježeg sirovog mlijeka je privremena mjera te će se otkup nastaviti čim se uzorkovanjem utvrdi da je mlijeko zdravstveno ispravno. Uzorkovanje mlijeka na farmama s kojih je obustavljen otkup ponovit će se za pet dana. U tom se roku očekuje da bi unosom ispravne stočne hrane, ako ju je farmer počeo koristiti, krave trebale početi davati zdravstveno ispravno mlijeko.

"Od kada je potvrđena prisutnost aflatoksina u mlijeku, a s ciljem zaštite potrošača, Dukat je s polica trgovina povukao sporne artikle te nabavio analitičku opremu i počeo sa svakodnevnom paralelnom kontrolom otkupljenog sirovog mlijeka. Sveobuhvatnim sustavom kontrole procesa proizvodnje "od polja do stola", povlačenjem spornih proizvoda i privremenom obustavom otkupa sirovog mlijeka, Dukat želi zaštititi svoje potrošače i osigurati im zdravstveno ispravne i kvalitetne proizvode.", zaključuju iz Dukata.

I Meggle obustavio otkup mlijeka

I Meggle je odlučio obustaviti otkup mlijeka s hrvatskih farmi na kojima je otkrivena povećana razina aflatoksina u mlijeku, potvrdili su za Index.

"Kao što je već objavljeno u medijima, nalaz aflatoksina M1 pronađenog u mliječnim proizvodima predstavlja nacionalni problem koji pogađa cijelu Hrvatsku. Mikotoksini dospijevaju u mlijeko kroz korištenje nesukladnom stočnom hranom.


Sa 21.02.2013 Meggle Hrvatska otkupljuje isključivo mlijeko koje je testirano i čiji nalaz dokazuje da je mlijeko ispod granične vrijednosti za Aflatoksin M1.

Mi znamo da je ovo za proizvođače i prerađivače jako bolan potez. Brzo i održivo rješenje je
moguće samo uskom zajedničkom suradnjom između proizvođača mlijeka i mliječne industrije.
Zbog navedenog podupiremo svoje proizvođače mlijeka na najbolji način, kako bi ponovo imali
besprijekornu kvalitetu stočne hrane i što prije počeli s isporukom mlijeka.

Budite sigurni da činimo sve kako bi nastavili ostvarivati visok standard kontrole i kvalitete naših proizvoda i u ovoj izuzetno teškoj situaciji", odgovorili su iz Megglea na Indexov upit.

Seljaci šokirani obustavom otkupa mlijeka

Mljekari su šokirani odlukom Dukata koji je privremeno obustavio otkup svježeg sirovog mlijeka s farmi u kojem je utvrđena povećana razina aflatoksina.

Predsjednik Zajednice seljaka Slavonije i Baranje Antun Laslo tvrdi da otkupljivači na nekim farmama nisu niti napravili kontrolu već su ponudili sredstvo koje iz stočne hrane uklanja aflatoksine, a koje stoji 1600 kn što si mljekari ne mogu priuštiti.


"Znači, ako uzmeš dodatno sredstvo antitoksidant onda možeš nositi mlijeko, a ako ne uzmeš onda je obustava mlijeka do daljnjega", rekao je Laslo. Seljaci - mljekari sada gledaju prema Ministarstvu poljoprivrede jer očekuju da ih ono zaštiti.

Jakovina: Mljekari su otkazali svojim kooperantima bez konzultacije s Ministarstvom



Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina prokomentirao je obustavu mlijeka na 180 mljekarskih farmi u istočnoj Slavoniji. Rekao je da su danas doznali kako se to dogodilo i da je dio mljekarske industrije otkazao ispostavu mlijeka, a da o tome nisu obavijestili Ministarstvo.

"Unazad dva tjedna, vezano uz ovu aferu, napravili kao sustav maksimalni iskorak i sve moguće mjere koje smo mogli napraviti u utvrđivanju i lociranju samih uzročnika, odnosno farmi, tvornica i ostalog. Nažalost, danas imamo novi problem. Dio mljekarske industrije je otkazao svojim kooperantima, odnosno proizvođačima dio ugovora, a da pritom nisu obavijestili Ministarstvo, na osnovu svojih samokontrola, koji su to farmeri i o kojem broju farmera se radi", rekao je Jakovina.

"Mi smo kroz dan kontaktirali s dobrim dijelom tih proizvođača koji su nas sami zvali da dođemo na farme napraviti dodatnu kontrolu na njihovom mlijeku što ćemo žurno učiniti i na mlijeku i na stočnoj hrani, locirati problem i poduzeti daljnje mjere. Apeliram ovom prilikom na proizvođače, ali prije svega na mljekarsku industriju, kao i na institucije vezane za Ministarstvo, agencije i savjetovnu službu, da svi odradimo svoj posao i da što prije naši proizvođači dođu u situaciju da proizvode kvalitetno, zdravstveno ispravno mlijeko koje će biti ponuđeno hrvatskim proizvođačima", izjavio je Jakovina dodavši da ovo nije problem koji ima samo Hrvatska već da ga imaju i susjedne zemlje.


"Tražimo i apeliramo još jednom od njih prije svega na poslovnu odgovornost prema svojim kooperantima da i dalje radimo zajedno na ovom problemu i da iznađemo najoptimalnije rješenje. Država će svoj dio odraditi", naglasio je ministar poljoprivrede.

Jakovina se osvrnuo i na svoju najavu da će mljekarima pomoći dajući im stočnu hranu iz robnih zaliha. "Rekli smo da ćemo dio stočne hrane zamijeniti našim farmerima it robnih zaliha. Morali smo uzorkovati i kukuruz koji se nalazi u silosima i ti nalazi su negativni. Kukuruz je OK. Na primjeru farmera koji je imao pozitivno mlijeko, vidjeli smo da je u 3-4 dana druge ishrane spušteno na razine ispod onoga što je, visokim standardom, odrađeno. To je problem koji se da riješiti, ali zahtjeva i razumijevanje, ali i uključivanje u cijeli proces i samih proizvođača, prije svega mljekara te nas kao sustava. Sve se može riješiti, ali treba puno volje i treba rada", ističe Jakovina.

"Od onih 11 uzoraka mlijeka koje smo uzeli na farmama, za 10 uzoraka je došao pozitivan rezultat, a jedan negativan"

Pomoćnica ministra Mirjana Mataušić Pišl predstavila je rezultate analize iz Beča. "Od onih 11 uzoraka mlijeka koje smo uzeli na farmama, za 10 uzoraka je došao pozitivan rezultat, a jedan negativan. Služba veterinarske inspekcije je tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana izdala privremenu zabranu otkupa mlijeka do snižavanje razine aflatoksina u mlijeku. Ono što je pozitivno, što je ohrabrujuće je da je u jednoj od tih farmi koja je bila pozitivna i u oglednom testu i u rezultatima iz Beča, jučerašnji nalaz bio negativan i to promjenom ishrane. Kod uvoznih proizvoda uzorkovani su u 92 pošiljaka. Dobili smo 56 nalaza, a samo su 4 pozitivne. Što se tiče hrane koje smo uzorkovali, na 31 farmi uzeli smo 79 uzoraka. Od toga je 13 pozitivno, ali nemamo još sve podatke", izjavila je Mataušić Pišl.

Osječko-baranjski HSS: Dukat i Meggle prestankom otkupa žele odgovornost za toksično mlijeko prebaciti na hrvatske farmere, cilj je uništiti hrvatsku proizvodnju mlijeka zbog profita!


O novonastalom problemu s mlijekom oglasio se i osječko-baranjski HSS iz kojeg tvrde kako "Dukat i Meggle obustavom otkupa žele uništiti hrvatske farmere". Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
"Osječko-baranjski HSS smatra da je odluka o privremenoj obustavi otkupa mlijeka od strane Megglea i Dukata nastavak udara na domaće proizvođače. Isti oni koji su uvozili mlijeko sumnjive kvalitete i zdravstvene ispravnosti sada teret odgovornosti pokušavaju prebaciti na hrvatske farmere. Ne samo prebaciti odgovornost nego ih ovom odlukom i potpuno uništiti.

Bez ikakvih argumenata osim "upitnih" internih analiza, Dukat i Meggle su prestali s otkupom domaćeg mlijeka. Zašto? Da bi mogli povećati uvoz mlijeka sumnjive kvalitete na kojem ostvaruju veću profit!

Skandalozno je da o svojoj odluci nisu obavijestili resorno ministarstvo(poljoprivrede). Jednako tako zabrinjava činjenica da o sigurnosti potrošača umjesto Ministarstva zdravlja brigu vode oni koji su "do jučer" na police slali toksično mlijeko! Ovo je samo dokaz da je ovaj scenarij planiran što je svojim izjavama da će se obustaviti otkup mlijeka s farmi gdje se utvrdi aflatoksin najavio ministar Jakovina. Samo što tu odluku ne donosi on niti njegovo ministarstvo nego stvarni gospodari, prerađivači mlijeka!

Osječko-baranjski HSS poziva Ministarstvo zdravlja da zatraži i očituje se o rezultatima analiza Dukatovih paralelnih sustava kontrole  mlijeka na temelju kojih je obustavljen otkup mlijeka hrvatskih farmera. Opravdano sumnjamo u rezultate analiza obavljenih od istih onih koji su na policama nudili toksično mlijeko!

Ujedno tražimo da ministar poljoprivrede, inače dokazani zaštitnik interesa prerađivača mlijeka, iskoristi svoj autoritet kod istih i zatraži od prerađivača obustavu odluke o prestanku otkupa mlijeka s hrvatskih farmi.

Želimo ujedno upozoriti da ovim samovoljnim odlukama prerađivača mlijeka nije ugrožen opstanak samo hrvatskih farmera već i hrvatski nacionalni interesi! Naime, Dukat i Meggle svojim samovoljnim odlukama o prestanku otkupa mlijeka s hrvatskih farmi zabijaju zadnji čavao u lijes hrvatske proizvodnje mlijeka! Propast domaćih farmera je počela uvozom junica sumnjive kvalitete u organizaciji Dukata, Megglea i drugih prerađivača. Nastavio se rušenjem cijena mlijeka i samovoljnim određivanjem kvalitete. Ovim činom prerađivači mlijeka su uz sada očitu pomoć ministra Jakovine odlučili uništiti hrvatske farmere, a hrvatskim potrošačima ponuditi mlijeko iz uvoza!

Jedini koji će profitirati ovom politikom Dukata, Megglea i drugih su lokalni distributeri vodoopskrbe jer će se povećati potrošnja vode za proizvodnju mlijeka iz praha!"
, stoji u priopćenju kojeg potpisuje Zvonko Pongrac, predsjednik osječko-baranjske Županijske organizacije HSS-a.

Nakon deset uzastopnih kontrola mlijeko Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice u potpunosti bez prisutnosti aflatoksina

Iz Mlijekoprodukta su izvijestili kako su analize granične veterinarske inspekcije potvrdile negativan nalaz na aflatoksin. Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Nakon deset negativnih laboratorijskih nalaza na prisustvo aflatoksina, mlijeko Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice u potpunosti je zdravstveno ispravno, a što je, uz dosadašnje interne analize Mlijekoprodukta, danas potvrdio i konačni izvještaj granične veterinarske inspekcije.

Podsjetimo, nakon što utvrđeno da sadržaj aflatoksina M1 u mlijeku iz Kozarske Dubice prelazi zakonski definiranu količinu, granična veterinarska inspekcija, sukladno zakonu i postojećim propisima, kontrolirala je sljedećih 10 pošiljki Mlijekoprodukta koje su podvrgnute detaljnoj materijalnoj kontroli i uzorkovanju do dobivanja konačnih rezultata laboratorijskih analiza.


Danas dobivenim nalazom uklonjene su sve sumnje u prisutnost aflatoksina u mlijeku Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice, čime su stvoreni svi potrebi uvjeti za nastavak daljnjeg izvoza mlijeka u Hrvatsku.

Hrvatska javnost stoga može biti u potpunosti sigurna u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost svih proizvoda mlijeka iz Kozarske Dubice, a koji će se i nadalje nastaviti redovno kontrolirati na aflatoksin.

"Također o svim potencijalno mogućim novim momentima i nadalje ćemo nastaviti izvještavati javnost, naše poslovne partnere i naše vjerne potrošače koji su nam, unatoč posljednjim događanjima u mljekarskoj industriji regije, bili uistinu velika podrška i dokazali da povjerenje koje smo međusobno gradili tijekom proteklih 10 godina, uistinu najviše vrijedi", istaknuli su iz Mlijekoprodukta"
.

Pročitajte više