Dunavski plovni put kod Apatina otvoren za promet

NAKON što se u ponedjeljak navečer na 1402. kilometru plovnog puta Dunavom kod Apatina nasukao ukrajinski brod "Fjodor Rabnin" i blokirao ga, stanje se normaliziralo, izjavio je danas Ivan Barović, kapetan vukovarske Kapetanije.

Ukrajinski je brod plovio uzvodno sa sedam potisnica s velikim gazom i velikim teretom, neprilagođen vodostaju Dunava, te se nasukao i blokirao plovni put.

"Izlaskom na teren inspektora sigurnosti plovidbe u vukovarskoj Kapetaniji Josipa Mravunca utvrđeno je da se stanje postupno normalizira jer su neke potisnice uklonjene s plovnog puta i on je u jednoj mjeri proširen", izjavio je kapetan Barović.

On ipak upozorava brodare da ne pretovaraju plovne objekte, već da ih prilagode uvjetima plovidbe. "Smiju ih tovariti na oko 150 centimetara gaza jer je dubina Dunava sredinom plovnog puta 170 centimetara, a mora postojati rezervna plovnost", pojasnio je Barović.

Plovni je put slobodan s hrvatske strane bez obzira na to što se na tom dijelu nalaze još uvijek tri potisnice, ali one ne ometaju sigurnost plovidbe. Ipak brodari posebno trebaju obratiti pozornost na tom dijelu plovnog puta jer je sužen, upozorava Barović.

Pročitajte više