Dva američka nosača zrakoplova upućena u Zaljev

PENTAGON je objavio da u područje Perzijskoga zaljeva šalje još dva nosača zrakoplova, što predstavlja značajno jačanje američkih snaga u tom području koje bi do sredine veljače trebale brojiti 150.000 vojnika.

U Zaljev se vraća USS Abraham Lincoln, koji ga je napustio prije nekoliko tjedana, a trenutačno se nalazi u vodama kod Australije, rekao je glasnogovornik američke ratne mornarice, zapovjednik Tom Van Leunen.

Drugi nosač zrakoplova je USS Theodore Roosevelt, koji se nalazi u blizini Portorika, rekao je jedan neimenovani dužnosnik Pentagona.

Roosevelt bi mogao ili izravno otići u Zaljev ili u Mediteranu zamijeniti nosač USS Harry Truman, koji bi se onda uputio u Zaljev, rekao je dužnosnik.

Oba broda u Zaljevu se može očekivati za dva tjedna, rekao je.

Vojni analitičari smatraju da je Sjedinjenim Državama za kontrolu neba u području Perzijskog zaljeva u slučaju rata potrebno pet nosača zrakoplova.

U regiji se zasad nalazi samo jedan američki nosač - USS Constellation.

Još dva nosača zrakoplova, USS George Washington i USS Kitty Hawk, za put mogu biti spremni u roku četiri dana, saznaje se iz vojnih izvora.

Američke snage u području Zaljeva i susjednim zemljama prošloga su tjedna brojile 66.000 vojnika, od čega 20.000 u Kuvajtu i gotovo 10.000 u Afganistanu.

U ponedjeljak je zapovijed za odlazak u Zaljev izdana za još 37.000 američkih vojnika.

Velika Britanija u utorak je objavila da prema Zaljevu šalje 30.000 vojnika, gotovo četvrtinu svojih snaga.

Pročitajte više