Dva napada u pet dana: Afganistanac nožem divljao po vlaku, Iranac izvršio pokolj u tgovačkom centru

Foto: FAH

NJEMAČKU su u manje od tjedan dana potresla dva krvava napada - oba su izveli migranti koji su tijekom posljednjih nekoliko godina stigli u zemlju.

Prvi napad dogodio se u ponedjeljak, kada je 17-godišnji Afganistanac u vlaku u Bavarskoj nožem napao putnike. Tri su osobe teško ozlijeđene.

Afganistanac, koji je u Njemačku došao kao izbjeglica bez roditelja, napao je putnike u blizini Würzburga u sjevernoj Bavarskoj, u vlaku koji prometuje između Treuchlingena i Würzburga, a potom je ubijen u okršaju s policijom.

"Nakon napada na više putnika, počinitelj je pobjegao iz vlaka, ali je tom prilikom naletio na nekoliko specijalnih policajaca koji su ga ustrijelili nakon što je i njih napao nožem", rekao je bavarski ministar unutarnjih poslova Joachim Herrmann.

Afganistanac koji je u Njemačku došao kao izbjeglica bez roditelja, u zadnje vrijeme je živio kod jedne skrbničke obitelji u blizini Würzburga u sjevernoj Bavarskoj. Odgovornost za napad preuzela je Islamska država.

Novi napad uslijedio je jučer u shopping centru u Munchenu. Počinitelj je ovaj put bio 18-godišnji Iranac koji već dvije godine s obitelji živi u Munchenu. Ubio je devet osoba, ozlijedio 21, a potom je i sebi uzeo život.

Motiv napada zasad nije poznat, ali svjedoci govore da je tijekom napada vikao "Allahu akbar" i "Jebeni stranci". Policija mu je pretražila stan, a njegov otac je priveden na ispitivanje.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, iako ga pristaše ISIS-a slave na društvenim mrežama.

Pročitajte više