Dva pacijenta KBC-a Rebro HIV-om zaražena preko transfuzije

DVA PACIJENTA koja su krajem 2003. operirana u zagrebačkoj bolnici Rebro, putem transfuzije primili su krv zaraženu HIV-om.

Ministar zdravstva Andrija Hebrang potvrdio je da je jedan pacijent sigurno zaražen, dok se za drugog čeka konačna potvrda.

Kako doznaje Jutanji list, zaraženim pacijentima tijekom operacije dana je krv, koju je prošle godine donirao davatelj koji je HIV pozitivan. Krv je u KBC Rebro stigla iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu, gdje je prethodno bila podvrgnuta uobičajenim testovima na bolesti kao što su hepatitis B i C i HIV. Pretpostavke su da je dobrovoljni davatelj bio zaražen vrlo kratko vrijeme, jer testovi koji se koriste HIV u krvi mogu prepoznati tri tjedna nakon što se osoba zarazi.

Pozitivan davatelj koji je proširio virus na pacijente s Rebra otkriven je nekoliko mjeseci kasnije, kada je ponovno došao dati krv. Stručnjaci HZTM-a provjerom evidencije ustanovili su da je isti davatelj kod njih bio u rujnu te da je njegova krv već donirana. Kako se svi donirani uzorci krvi pohranjuju, u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu ponovno su testirali krv doniranu u rujnu. Test je bio pozitivan, što znači da prošla faza inkubacije.

Budući da za svaku vrećicu koju koriste bolnice postoji evidencija, u KBC-u Rebro su jednostavno otkrili koji su pacijenti primili zaraženu krv.

U Hrvatskoj, kao i uvećini drugih zemalja, koriste se testovi posljednje generacije koji otkrivaju prisutnost bolesti tek kada se virus pretvori u antitijela. Kod HIV-a taj period iznosi 21 dan. Neke zapadnoeuropske zemlje zadnjih mjeseci koriste tzv. PCR testove koji registriraju bolest već nakon četiri dana.

Pročitajte više