Gates donirao 45 milijuna dolara za istraživanja protiv AIDS-a i TBC-a

Gates donirao 45 milijuna dolara za istraživanja protiv AIDS-a i TBC-a
ISTRAŽIVANJA usmjerena zaustavljanju epidemija AIDS-a i tuberkuloze dobila su u četvrtak snažan poticaj nakon što je Zaklada Billa i Melinde Gates najavila da će donirati 45 milijuna dolara u tu svrhu.

Zaklada koju je osnovao predsjednik uprave Microsofta Bill Gates priopćila je da će se tim novcem financirati studije o strategiji borbe protiv tuberkuloze u područjima s visokom razinom zaraženih virusom HIV-a.

Tuberkuloza, zarazna bolest dišnih puteva, vodeći je uzrok smrti seropozitivnih osoba. Virus HIV-a oslabljuje imunološki sustav organizma, koji postaje ranjiviji na tuberkulozu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo se uspješno boriti protiv AIDS-a ako se istodobno ne borimo i protiv tuberkuloze, koja je najveći ubojica osoba zaraženih virusom HIV-a", rekla je direktorica Zaklada Helene Gayle na marginama konferencije o AIDS-u koja se održava u Bangkoku.

"Dvije bolesti idu ruku pod ruku", dodala je Gayle.

Ranije ove godine Zaklada je donirala 82,9 milijuna dolara za razvoj cjepiva koje bi zaustavilo tuberkulozu, bolest od koje godišnje diljem svijeta umire oko dva milijuna ljudi.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara