Rusi nazvali Merkel, predstavili se kao bivši predsjednik Ukrajine. Pričali o ratu

Foto: EPA

BIVŠA kancelarka Njemačke Angela Merkel primila je poziv dvojice Rusa koji su glumili da su bivši ukrajinski predsjednik Petro Porošenko.

Zvali su je Vladimir Kuznjecov i Aleksej Stoljarov, poznati kao Vovan i Lexus, koji su poznati po pozivima europskim političarima tijekom kojih se predstavljaju kao netko drugi. Oni su dio poziva objavili na svom Telegramu.

Ured Angele Merkel priopćio je danas da je 12. siječnja bivšu njemačku kancelarku nazvao netko tko je tvrdio da je Porošenko. U razgovoru je sudjelovao njemačko-ukrajinski prevoditelj iz jezične službe ministarstva vanjskih poslova. Vovan i Lexus htjeli su s Merkel razgovarati o razvoju situacije u Ukrajini i Bjelorusiji. No Merkel je tijekom razgovora djelovala oprezno, piše ABC.

Merkel tijekom poziva: Kritizirani sporazum iz Minska kupio dragocjeno vrijeme za Ukrajinu

U priopćenju ured bivše kancelarke navodi da je Merkel nakon poziva obavijestila ministarstvo o tome kakav je dojam stekla o pozivatelju, ali da nije razjasnila o čemu se radi. Na snimci koja je objavljena na Telegramu čuje se da Merkel kaže, kao što je to već prije javno rekla, da je "toliko kritizirani mirovni sporazum iz Minska kupio dragocjeno vrijeme za Ukrajinu".

Merkel i bivši francuski predsjednik Francois Hollande posredovali su u mirovnom sporazumu s Porošenkom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom 2015. Također, Merkel je kritizirala represiju u Bjelorusiji. Porošenko je bio predsjednik Ukrajine od 2014. do 2019., a Merkel je bila na čelu njemačke vlade od 2005. do 2021.

Kuznjecov i Stoljarov već su objavljivali pozive s europskim političarima te su ih pokušali posramiti u razgovorima. Zvali su predsjednika Francuske Emmanuela Macrona, poljskog predsjednika Andrzeja Dudu i Borisa Johnsona dok je bio premijer Velike Britanije. Osim toga, zvali su i poznate osobe poput pjevača Eltona Johna i princa Harryja.

Pročitajte više