Dva slabija potresa zatresla San Francisco, jedan San Antonio

U POSLJEDNJIH 12 sati tri su slabija potresa zatresla područje SAD-a, no unatoč tome što su bili slabije jačine stanovnici pogođenih potresa dobro su ih osjetili.

Prvi je potres pogodio područje San Francisca u četvrtak poslijepodne po lokalnom vremenu. Magnituda mu je bila 4 stupnja po Richteru, a epicentar tri kilometra dalje od Berkeleya. Nikakve štete nije bilo, kao niti ozlijeđenih. Zbog potresa željeznički je promet zastao na 30-ak minuta kako bi se provjerilo stanje tračnica, no sve je bilo u redu. Seizmolozi iz Berkeleya nakon potresa izjavili su kako je mogućnost da je ovaj potres samo prethodnica velikom potresu, pet posto.

Nekoliko sati kasnije, u večernjim satima po lokalnom vremenu, opet se zatreslo tlo u San Franciscu, ali srećom ponovno se radilo o potresu slabijeg intenziteta. Iako je potres bio magnitude 3,8 stupnjeva po Richteru puno se jače osjetio, jer je epicentar bio na dubini od osam kilometara.

Zanimljivo je da je potres zatresao područje kada se u cijeloj Kaliforniji održava vježba  za spašavanje u slučaju potresa u kojoj sudjeluje više od osam milijuna ljudi, a koja se održava svake godine 20. listopada na dan kada je 1989. godine jak potres pogodio Kaliforniju i usmrtio 63 osobe, skoro četiri tisuće bilo je ozlijeđenih i pričinjena je ogromna šteta.

Najjači potres u Teksasu

U jutarnjim satima u petak potres je probudio stanovnike Teksasa, na području 80 kilometara nedaleko San Antonija. Kako je potres bio jačine 4,6 stupnjeva po Richteru, radi se najjačem potresu od 1993. godine. Epicentar je bio na samo tri kilometra dubine, a neki su čak bili i evakuirani sa svojih radnih mjesta.

Pročitajte više