Dva svrgnuta egipatska predsjednika srela se na sudu

Foto: FaH/EPA

BIVŠI egipatski predsjednici, zbačeni Hosni Mubarak i pritvorenik Mohammed Mursi iz Muslimanskog bratstva, susreli su se u srijedu na sudu kad je Mubarak svjedočio protiv Mursija. 

Mubarak (90) je davao sat i pol dug iskaz u zatvorskom kompleksu najviše sigurnosti na jugu Kaira, gdje je pritvoren Mursi. U tamnom odijelu i sa štapom za hodanje, Mubarak je u sudnicu ušao uz svoja dva sina. 

Sjedio iza debelog stakla i metalnog kaveza

Mursi je nosio zatvorsku odjeću te je sjedio iza debelog stakla i metalnog kaveza, uz ostale istaknute ličnosti Bratstva kojima se sudi. 

Oko trideset članova obitelji, većinom žena, ustalo se kako bi optuženima gestikuliralo svoje poruke na početku i na kraju ročišta. 

Ono je dio ponovnog suđenja u kojem su Mursi i drugi optuženi za organiziranje bjegova iz zatvora i kršenje istočne egipatske granice tijekom pobune kojom je u veljači 2011. zbačen Mubarak. 

Vidljivo slab Mubarak je zbog starosti sjedio na mjestu predviđenom za svjedoke. Suci su mu postavili niz pitanja o sigurnosnoj situaciji u vrijeme jačanja pobune protiv njegove 30-godišnje vladavine. 

Hrapavim glasom koji je postupno postajao snažniji pa se povremeno činilo da je nestrpljiv, odgovarao je da ne posjeduje informacije i detalje. 

Upitan o navodnoj infiltraciji stranih militanata, rekao je da mu je čelnik obavještajnih službi 29. siječnja 2011. dao informaciju o tisućama ljudi koji prelaze egipatsku granicu iz Pojasa Gaze kako bi podržali Bratstvo. 

"Rekao mi je da postoje naoružane skupine koje su prešle granice u velikom broju, njih oko 800", kazao je Mubarak sudu.

Odbio odgovarati kako ne bi otkrio državne tajne

No odbio je odgovarati na pitanja o ulogama tih militantnih skupina kako ne bi otkrio državne tajne bez dopuštenja: "Želim dopuštenje da govorim o tome kako time ne bih prekršio zakon."

Sam Mubarak je bio u zatvoru šest godina nakon revolucije. Dobio je doživotnu kaznu zbog zavjere oko ubijanja prosvjednika, no u ožujku prošle godine te su optužbe odbačene. 

Mursi, demokratski izabran nakon revolucije, u zatvoru je otkako ga je godinu kasnije zbacio Abdel Fattah al-Sisi, tadašnji šef oružanih snaga i današnji predsjednik. 

Nakon Mursijevog zbacivanja, Egipat je progonio Bratstvo, najstariji i najorganiziraniji islamistički pokret. Tisuće članova završile su u zatvoru, a skupina je proglašena terorističkom. Bratstvo tvrdi da se bavilo mirnim aktivizmom. 

Mursi već služi kazne od sveukupno 45 godina nakon što je u odvojenim slučajevima optužen za špijunažu za Katar i sudioništvo u ubojstvima prosvjednika 2012. 

Prvotno je osuđen na smrt u slučajevima bijega iz zatvora i na doživotnu kaznu zbog špijuniranja za palestinsku islamističku skupinu Hamas, no te presude su u međuvremenu srušene. 

Pročitajte više