Dvije stanice neurona snimljene kako razgovaraju

BRIAN FORD, profesor i znanstvenik, snimio je po prvi puta u povijesti razgovor između dva jednostanična organizma, točnije, dvije stanice neurona. Time je pokazao kako su jednostanični organizmi ipak nešto više nego samo prirodni nanoboti koji unedogled ponavljaju jednostavne zadatke i funkcije, po principu kreni/stani.

Zvuk razgovora koji je snimio, Ford je usporedio je sa zvukom morskih ptica te tvrdi kako je time demonstrirana inteligencija kod jednostaničnih organizama. Smatra kako manifestacija mentalnih sposobnosti nije karakteristika viših organizama, već da je nasljedna u svakoj individualnoj stanici.

Mnogi jednostanični organizmi sposobni su napraviti vlastito sklonište ili mjesto za obitavanje, popraviti se pa čak i loviti kako bi se prehranili. Kad se sve to uzme u obzir, zaključuje Ford, mora se priznati kako ti jednostanični organizmi uistinu donose odluke, prilagođavaju se situacijama te rješavaju kompleksne probleme.

Stanice razmišljaju, a neuroni, čini se, vole i čavrljati dok razmišljaju. Ford smatra kako u tome leži bit inteligencije, a ne u "kolektivu organizama".

B.V.
Foto: wikipedia.org

Pročitajte više