Dvojica Iračana svjedoče o zlostavljanju koje su im priredili danski vojnici

DVOJICA iračkih zatvorenika, koje su u lipnju priveli danski vojnici, izjavili su da su trpjeli zlostavljanje i prijetnje ubojstvom tijekom ispitivanja, piše u nedjelju danski dnevnik Politiken.

Svjedoci su potvrdili navode o zlostavljanju koje su provodili danski vojnici, a među njima i jedna časnica obavještajne službe, o čemu Danska vodi istragu.

Šeik Assad al-Khazargy bio je uhvaćen s još trojicom Iračana u Al Qurnahu na jugu zemlje 9. lipnja, tri dana nakon napada na dva danska vozila u ophodnji, pri čemu nije bilo žrtava.

Al-Khazargy (30), je bio prebačen u logor Eden, bazu danskog bataljuna, "ruku vezanih na leđa a zatim smješten u dvorištu gdje je ostavljen stajati po najjačem suncu s naredbom da ne smije micati glavu."

Tijekom cijelog ispitivanja koje je trajalo sat i po, a provodila ga je časnica, morao je klečati ruku savijenih odostrag, na vratu, dok mu je jedan vojnik koljenima pritiskao leđa.

Žena koja ga je ispitivala "prijetila je da će me ubiti ako ne kažem tko ih je napao", citira Politiken iračkog zatvorenika.

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više