E to je senzacija... Pupovac se nudi SDP-u!

KAKO JE Jadranka Kosor samo pogodila tajming.

Na samom isteku mandata svoje Vlade, dva mjeseca prije izbora, uspjela je toliko naljutiti Milorada Pupovca da se čini kako je on napokon spreman razvrgnuti koaliciju s HDZ-om.

I ne samo to. Spreman je čak i prikloniti se SDP-u, stranci s kojom je godinama - pa i čitavo desetljeće - bio u otvorenom ratu, a za koju sada tvrdi da "nema ideološki i politički bliskije stranke" njegovu SDSS-u.

Stari i novi Sanader

Ukratko, kao što je godinama lijepo surađivao s Ivom Sanaderom, a sada je spreman na suradnju s onim kojeg je prije skoro godinu dana posprdno nazvao "SDP-ovim Sanaderom". Sve je, dakle, sjelo na mjesto.

Na kraju ovog mandata Kosor je naljutila Pupovca prijedlogom da se donese odluka o ništavnosti pravnih akata SFRJ, JNA i Srbije, baš kao što ga prije četiri godine, na kraju prvog mandata Sanaderove Vlade, naljutila svojom aferom sa stanom.

Tada je predstavnik srpske manjine prijetio raskidom tada još neformalne suradnje s HDZ-om, pozivajući Kosor da svojom pojavom prestane sramotiti hrvatsku Vladu.

Sada, pak, prijeti raskidom suradnje sa strankom koja je jednim aktom, kako kaže Pupovac, "srušila sve ono što je osam godina gradio".

Film puca samo prije izbora

Je li se Milorad Pupovac stvarno toliko naljutio na HDZ ili se naljutio samo zato što su izbori pred vratima?

Kako god bilo, čini se da je vođa srpske manjine u Hrvatskoj sada konačno - ali baš konačno - spreman na suradnju s prirodnim ideološkim i političkim partnerima iz SDP-a. No je li na to spreman SDP?

Rat s Milanovićem

Pupovac je već godinama u zategnutim odnosima sa Zoranom Milanovićem. Svađali su se oko dvostrukog prava glasa za manjine, oko srpske podrške posljednjem HDZ-ovu prijedlogu Državnog proračuna, a šef SDP-a slao je čak i ucjenjivačke poruke da "oni koji daju legitimitet Kosoričinoj vladi preuzimaju odgovornost za stanje u kojem se Hrvatska nalazi".

Na to je Pupovac prkosno odgovarao: "SDSS sigurno neće dozvoliti da, nakon što smo godinama dobijali batine od HDZ-a, HSP-a ili HDSSB-a, sada batine dobijamo i od SDP-a".

Rat s Račanom

Sličan rat Pupovac je vodio i s Milanovićevim prethodnikom, Ivicom Račanom. Rušio je njegov kredibilitet, dovodio u pitanje manjinsku politiku ljevičarske koalicije, zamjerao mu nedovoljno brz proces povratka izbjeglih Srba.

Na kraju, sve ono što je tražio Pupovac je dobio kod HDZ-a.

To je bilo normalno. Manjine, a naročito srpska, moraju se prikloniti svakoj vlasti, naročito HDZ-ovoj. Tamo će naći zaštitu, realizirati svoja prava, izboriti se za svoje interese. To je bilo normalno, koliko god je nenormalna situacija da manjine donose prevagu u formiranju Vlade.

No isto tako bilo nenormalno očekivati, pa čak i zahtijevati, od srpske manjine da krene u rušenje HDZ-a. To si Pupovac nije želio, a ni smio dozvoliti.

Svejedno, dugo se očekivalo da napokon podvuče crtu. I on ju je podvukao. Pred same izbore.

Kupovanje srpskih birača

On opet koketira sa SDP-om jer zna da njegovi birači ne podnose HDZ. Naročito ovaj HDZ koji parazitira na ratnim zločinima, probuđenom antisrpskom sentimentu i nacionalističkim strastima.

Nema tu puno mudrosti: SDP će prihvatiti srpske glasove da bi došao na vlast, kao što će Srbi podržati one koji (prvi) dobiju priliku tu vlast formirati.

Svejedno, bila bi to prvorazredna politička senzacija. Ne samo da SDP konačno dobije izbore, nego i da sklopi koaliciju s Pupovcem. Gotovo veća senzacija od neprirodne srpsko-hadezeove koalicije.

Lako sa starim Sanaderom

Pupovcu je sa Sanaderom bilo lako. On je Srbima dao sve, jer su Srbi njemu dali ono što mu je trebalo: vlast uz europski blagoslov. 

Postavlja se pitanje kako će mu biti sa "SDP-ovim Sanaderom". Činjenica da se radi o "ideološki i politički bliskoj stranci" ne mora se nužno pokazati kao olakotna okolnost. Dapače.

Povijest nas uči da je Milorad Pupovac osjećao veću bliskost s onima koji su "ideološki i politički" bili udaljeni. S njima je uvijek lakše pronalazio zajednički interes.

Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više