Egipat zabranjuje putovanja i zamrzava račune svrgnutog predsjednika Mubaraka

EGIPATSKI državni tužitelj zatražio je zabranu putovanja izvan Egipta svrgnutom predsjedniku Hosniju Mubaraku i njegovoj obitelji.

Uz to je zatraženo i da se zamrznu svi Mubarakovi računi. Mubarakova 30-godišnja vladavina je završila 11. veljače kada je dao ostavku pod pritiskom masovnih javnih prosvjeda. Vjeruje se da sada živi u vili u Sharm el-Sheikhu, no da je njegovo zdravstveno stanje vrlo loše. U javnosti se nije pojavljivao od svoga odlaska s vlasti.

Mubarak je vlast predao vojsci koja je odredila prijelaznu vladu sa zadatkom pisanja novog ustava i održavanja izbora. Ured tužitelja je zatražio zabranu putovanja i zamrzavanje sredstava dok se se istraže pritužbe, čiji detalji nisu objavljeni, protiv Mubarakove obitelji ne istraže. Zahtjev se odnosi na Mubaraka, njegovu suprugu Suzanne, dva sina Ala i Gamala te njihove supruge.

Egipat je ranije zatražio od nekoliko vlada da zamrzne inozemna sredstva Mubarakove obitelji. Prosvjednici i borci protiv korupcije tvrde kako je Mubarak nagomilao ogromno bogatstvo koje procjenjuju od milijarde do čak 70 milijardi dolara. Mubarakovi odvjetnici odbijaju optužbe o ogromnom bogatstvu bivšeg egipatskog predsjednika.

Pročitajte više