Egipćanima tri godine zatvora zbog brutalnosti nad osumnjičenikom

DVOJICA egipatskih policajaca osuđena su na tri godine zatvora zbog seksualnog zlostavljanja i premlaćivanja 22-godišnjeg Emada el-Kabira, čije je mučenje bilo snimljeno, a snimka objavljena na internetu.

Mladić se u siječnju 2006. našao na udaru policije koja ga je privela tijekom jednog incidenta u kojem je sudjelovao njegov rođak koji se sukobio s policijom. Emad se umiješao u sukob pokušavajući ga spriječiti, međutim i sam je uskoro priveden.

Ubrzo je pušten na slobodu, ali je nedugo zatim uhićen pod optužbom da se odupirao uhićenju. Sud ga je proglasio krivim te ga na tri mjeseca smjestio u zatvor. Nakon toga mladić se žalio te su u prosincu prošle godine dvojica policajaca uhićena zbog sumnje na zlostavljanje osumnjičenika.

Suđenje policijskom kapetanu Islamu Nabihu i službeniku Redi Fathiju je započelo početkom ožujka, a danas im je, nakon polugodišnjeg postupka, dosuđena kazna od tri godine zatvora.

Nakon što je mladić čuo sučev pravorijek uskliknuo je od sreće te je rekao: "Postigao sam pravdu. Ne želim ništa više od toga."

Afera potaknuta blogovima i YouTubeom

Slučaj je "nastao" nedugo nakon što je na nekoliko blogova i servisu YouTube objavljen video snimak načinjen mobitelom s kamerom, na kojem dvojica neidentificiranih muškarca pomoću palice seksualno zlostavljaju Emada te ga udaraju cipelama, bičem i pištoljem.

Emad je vozač autobusa, a kada je bio mučen imao je 21 godinu. Na video snimci policijske brutalnosti ne vidi se lice dvojice službenika, ali se vidi muškarac koji je gol od struka nadolje te se također vidi kako ga dvojica muškaraca sodomiziraju s palicom i udaraju s tvrdim predmetima. Također se vidi kako mladić vrišti od boli, dok ga za to vrijeme njegovi mučitelji ismijavajući ponižavaju.

Zlostavljanje se događalo u policijskoj postaji u Bulaq al-Dakruru, siromašnoj četvrti egipatske prijestolnice Kaira.

El-Kabirov slučaj nije izloliran

Slučajevi policijskog zlostavljanja osumnjičenika u Egiptu nisu rijetkost. Udruge za zaštitu ljudskih prava svake godine upozoravaju na slučajeve slične El-Kabirovom, međutim napominju kako policijski službenici zlostavljači nerijetko dobivaju blage kazne.

Nepravilnosti se događaju čak i slučajevima u kojima žrtve policijske brutalnosti preminu od posljedica mučenja, nakon čega pojedini službenici budu pušteni iz zatvora i prije nego im isteknu pravomoćne kazne.

I.K.

Pročitajte više