EK predlaže uključenje zapadnog Balkana u programe Unije

EUROPSKA je komisija u srijedu predložila da otpočnu pripreme za sudjelovanje "zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Hrvatska, Makedonija, SCG)" u programima i agencijama Europske unije, navodi se u priopćenju Komisije objavljenom u Bruxellesu.

Prema EK, uključenje navedenih zemalja u te programe trebalo bi početi 2005. godine. Ovime Komisija počinje provoditi rezoluciju (odnosno "solunsku agendu za zapadni Balkan") prihvaćenu na summitu Unije u Solunu u srpnju ove godine.

"Sudjelovanje u programima i agencijama EU tim će zemljama i njihovim građanima omogućiti prigodu za značajnije približavanje Uniji", poručio je tim povodom europski povjerenik za vanjske poslove Chris Patten. Tim bi se potezom zemlje zapadnog Balkana trebale pobliže upoznati s politkom i radnim metodama unutar Unije, navodi se u priopćenju Komisije.

EK predlaže da se pripreme za uključenje u programe primjenjuju progresivno i selektivno jer će navedene zemlje imati najveću moguću korist od sudjelovanja u europskim programima kada se uzmu u obzir njihove potrebe i prioriteti, navodi se u priopćenju. Prvi korak u tom smjeru bit će zaključenje okvirnog sporazuma između Komisije i svake pojedine zemlje obuhvaćene Procesom stabilizacije i pridruživanja u 2004. godini.

Od pet zemalja obuhvećenih tim procesom jedino je Hrvatska aplicirala za članstvo u Uniji i nada se da će u organizaciju pristupiti 2007. godine, zajedno s Bugarskom i Rumunjskom.

Pročitajte više