Ekeus o misiji OESS-a u Hrvatskoj

MISIJA OESS-a trebala bi ostati u Hrvatskoj kako bi se pratila primjena zakona o nacionalnim manjinama na terenu, izjavio je danas u Beču visoki povjerenik OESS-a za nacionalne manjine Rolf Ekeus.

Na zasjedanju Parlamentarne skupštine OESS-a koja danas završava s radom u bečkom Hofburgu u prijepodnevnom radu između ostalog raspravljalo se o zaštiti ljudskih prava i prava manjina.

S obzirom da je izražena želja o ukidanju i smanjenju nekih misija OESS-a na terenu, članica talijanskog parlamentarnog izaslanstva Daria Bonfietti postavila je upit visokom povjereniku za manjine OESSa Rolfu Ekeusu o tome postoje li uvjeti da misija OESS-a napusti Hrvatsku.

´Prema svim najnovijim podacima koje imam mogu ustvrditi da je Hrvatska učinila mnogo u rješavanju pitanja povratka izbjeglica, pogotovo što se tiče legislature´, rekao je Ekeus. Pozdravivši donošenje Zakona o nacionalnimm manjinama Rolf Ekeus je dodao da ´smatra da misija OESSa u Hrvatskoj i dalje treba ostati u Hrvatskoj kako bi se pratila primjena tog Zakona posebice na lokalnoj razini´.

Pročitajte više