KORONAVIRUS

Ekonomija je na koljenima, vlada hitno mora ukinuti plaćanja državi

Foto: Davor Javorović/PIXSELL

VLADINE mjere za pomoć gospodarstvu zbog zastoja uzrokovanog koronavirusom svi poduzetnici s kojima smo do sada razgovarali smatraju promašenima ili u najmanju ruku nedovoljnima.

Iako su otkazi već krenuli, a mnogi dogovoreni poslovi su prekinuti te će uskoro biti obustavljen i rad dobrog dijela uslužnih djelatnosti, vlada je na to odgovorila odgodom plaćanja nekih naknada koje će tvrtke i tako morati platiti nakon što mjesec dana ili dulje budu bez posla.

>> Krenuli otkazi u privatnom sektoru, poduzetnici očajni zbog vladinih mjera

>> Vladine mjere za ekonomiju su užas: Treba rezati poreze, a ne dijeliti novac

Srbija je uvela moratorij na plaćanja bankama

Slobodan Školnik, direktor Emmezete, također je nezadovoljan onime što je vlada predstavila te ističe primjere Lombardije, gdje je ukinut porez na nekretnine za ovu godinu, pa čak i Srbije, koja je na tri mjeseca suspendirala plaćanja obveza prema bankama. Ističe i primjer gradonačelnika Bjelovara Darija Hrebaka koji je zatražio da vlada omogući gradovima da se odreknu komunalne naknade.

"Lombardija je ukinula porez na nekretnine za cijelu godinu, a to je otprilike slično kao Hrebakov prijedlog da im se dozvoli da oproste komunalnu naknadu, jer sama odgoda plaćanja nije dovoljna. Iznenadilo me je što je Srbija napravila. Na tri mjeseca uvela je moratorij na plaćanja bankama i to vrijedi za sve. Ako sam dobro razumio njihovu mjeru, onaj tko ta tri mjeseca ne želi plaćati kredite, to neće morati učiniti, a oni koji su likvidni mogu, ako im to neće ugroziti poslovanje", kaže Školnik.

"Privatni i javni sektor moraju podnijeti ravnomjerni teret" 

Ističe i da ovaj put svi moraju podnijeti teret krize te da odmah treba rezati rashodovnu stranu proračuna, odnosno troškove javnog sektora, kako bi se stvorile uštede za spas gospodarstva.

"Svi takozvani stakeholderi ili dionici u gospodarskim procesima: vlasnici, menadžment, radnici, kreditori, dobavljači, lokalna zajednica, država u širem smislu, svi oni moraju sada podnijeti neku žrtvu da se održi ili oporavi gospodarska aktivnost i da gospodarstvo nastavi financirati zajednicu. Vlasnici već znaju cijenu, neki će izgubiti cjelogodišnju dobit (to je ono što nama prijeti) neki će nažalost izgubiti cijelo vlasništvo. U gospodarstvu će biti jako malo, ako uopće, dobitnika na ovoj krizi, špekulante izuzimam. Poanta je zaštita gospodarske aktivnosti - naravno, kada ona bude opet moguća, i održavanje zaposlenosti. Privatni i javni sektor moraju podnijeti ravnomjerni teret. Jedno bez drugoga ne postoji pa mora i teret biti ravnomjerno raspoređen. Dakle rezati odmah rashodovnu stranu proračuna i tako stvorenim viškom spašavati gospodarstvo plus, naravno, neizbježno novo zaduženje. Ali ne samo zaduženje", kaže Školnik.

Što se tiče Emmezete, u njoj mogu izdržati mjesec do dva zatvaranja, s time da će im prioritet biti očuvanje radnih mjesta.

"Stabilni smo financijski pa nećemo imati većih problema. Ako nas zatvore na mjesec-dva, preživjet ćemo i maksimalno ćemo štititi kadar. Mi idemo normalno dalje, zatvorit ćemo kad ćemo morati, ali ćemo pokušati održati poslovanje. Ako nam regulativa to dozvoli, ostavit ćemo online prodaju jer i mi, iako se bavimo neprehrambenim proizvodima, imamo stvari koje ljudima mogu zatrebati. Na primjer, ako se nekome pokvari frižider ili televizor", kaže Školnik.

Čupić: Ukidanje komunalne naknade bi bila dobra mjera

Denis Čupić, direktor F.O. Grupe, koja upravlja West Gateom, najvećim trgovačkim centrom u Hrvatskoj, također smatra da mjere odgode nekih obveza nisu dovoljne. I on spominje prijedlog gradonačelnika Hrebaka za ukidanjem komunalne naknade.

"Dario Hrebak danas je zatražio zakonsku mogućnost da se gradovi odreknu komunalne naknade, a ne samo da se odgodi plaćanje, za vrijeme trajanja epidemije koja nanosi nemjerljive štete gospodarstvu, a time i svim zaposlenima u privatnom sektoru. Nakon završetka epidemije, na rok od šest mjeseci tražimo da komunalna naknada iznosi 50% sadašnjeg iznosa. Pozivam i ostale gradonačelnike da bez odgode zatraže donošenje iste mjere i privremeno ukinu komunalnu naknadu", govori nam Čupić.

"Trgovina i ugostiteljstvo su na koljenima"

"Komunalna naknada jedan je od onih nameta koje poduzetnici moraju plaćati bili zatvoreni, otvoreni, s velikim prihodima ili u krizi kakva je sada. Sektori trgovine i ugostiteljstva trenutno su na koljenima, pad prometa je između 80 i 90% već dva tjedna i ostat će takvi dok god je epidemija, a rashodi i obveze prema državi ostaju isti.

Infrastrukturni projekti koji su se planirali financirati prihodima komunalne naknade mogu se odgoditi pogotovo imajući na umu da će takvo financijsko olakšanje rashodovne strane biti veliki korak u spašavanju radnih mjesta i samog gospodarstva.

Ukidanje, a ne samo odgoda plaćanja, princip je koji bi u ovoj krizi trebalo primijeniti i na sve parafiskalne namete", zaključuje Ćupić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više