Ekstremna desnica Europske unije udružuje snage

STRANKE ekstremne desnice u Europskom parlamentu namjeravaju udružiti snage i osnovati vlastitu političku udrugu. Potez, nakon kojega bi stranke mogle imati veći utjecaj, trebao bi biti aktualiziran sljedeći tjedan.

Vođa ekstremne desnice trebao bi biti predsjednik francuske srtanke Francuski nacionalni front Bruno Gollnisch, koji trenutno očekuje presudu u suđenju za poricanje holokausta.

Stranke dosad nisu imale potrebnih 19 zastupnika iz 5 zemalja da oforme koaliciju, ali to se promijenilo početkom ove godine kad su Rumunjska i Bugarska ušle u EU. Bugarska ima jednog zastupnika ekstremne desnice, a Rumunjska četiri.

Koaliciji će se pridružiti Austrijska stranka slobode i flamanski nacionalist Vlaams Belang, ali većinu koaliciji donosi rumunjska stranka imena Veća Rumunjska. Ta stranka poznata je po antisemitskim, antiromskim i antimađarskim stavovima.

Ironično je to što ekstremnoj desnici dovoljno zastupnika za formiranje koalicije donose dvije zemlje čijem ulasku se ta ista desnica žestoko protivila.

Kao priznata politička opcija u Parlamentu, koalicija će imati veći utjecaj, a lakše će nalaziti i sponzore. Očekuje se da će biti protiv ulaska Turske u EU i da će opstruirati svaki pokušaj oživljavanja europskog Ustava, koji je propao kad su se Nizozemci i Francuzi na referendumima odlučili protiv njega.

J.D.

Pročitajte više