Ekvador: Gutierrez ukinuo izvanredno stanje u Quitu

Ekvadorski predsjednik Lucio Gutierrez koji je u petak proglasio izvanredno stanje u glavnome gradu Quitu kako bi zaustavio prosvjede svojih protivnika te je raspustio Vrhovni sud, u subotu je donio odluku o ukidanju izvanrednog stanja, prenose službeni izvori.

Gutierrez je objasnio kako je odluku donio da bi olakšao pregovore koji bi trebali dovesti do okončanja političke krize nastale nakon smjenjivanja članova Vrhovnog suda. "Ukinuo sam izvanredno stanje i tražim da se poštuje mir", rekao je Gutierrez novinarima na konferenciji za novinare.

U subotu se na ulicama glavnog ekvadorskog grada okupilo više tisuća ljudi koji su tražili Gutierrezovu ostavku. Snage reda i sigurnosti nisu sprečavale prosvjednike, a njihov zapovjednik Victor Hugo Rosero izjavio je kako će to učiniti jedino ukoliko bude uistinu potrebno.

U prosincu prošle godine provladina kongresna većina raspustila je raniji saziv Vrhovnog suda po nalogu Gutierreza koji je smatrao da mu suci nisu naklonjeni. Oporba ga je optužila da se ponaša kao diktator.

Prosvjedi su postali glasniji kada je novi provladin predsjednik Vrhovnog suda odbacio optužbe za korupciju protiv glavnog Gutierezzoog saveznika, Abdala Bucarama. SAD i Ujedinjeni narodi izrazili su zabrinutost zbog uplitanja vlade u sudstvo. Washington je u subotu pozvao na "otvoreni dijalog".

(Hina) xmh ydgk

Pročitajte više